15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSpecialiștii susțin că ultimul cutremur din Italia s-a produs după ce o...

Specialiștii susțin că ultimul cutremur din Italia s-a produs după ce o bucată de scoarţă terestră s-a scufundat cu jumătate de metru. Replicile vor dura săptămâni

Cutremurul de săptămâna aceasta, din centrul Italiei, a avut loc după ce o bucată de scoarţă terestră cu o lungime de 18 kilometri, o lăţime de 10 kilometri şi o grosime de nouă kilometri s-a scufundat cu jumătate de metru, susțin specialiști citați de ziarul La Repubblica.

Potrivit acestora, prăbușirea anterioară a scoarței a făcut ca seismul de miercuri să producă pagube foarte mari. Zece persoane au fost rănite grav în urma seriei de replici, iar circa 4.000 au rămas fără locuinţe. Sute de clădiri s-au prăbuşit, iar alte mii au suferit daune structurale, pagubele fiind estimate la zeci de milioane de euro. Premierul Matteo Renzi a vizitat zonele calamitate şi a deblocat fonduri de asistenţă în valoare de 40 de milioane de euro.

Zona de sud a bucății de scoarță terestră se surpase la data de 24 august, la cutremurul din zona Amatrice, iar drept urmare zona de nord rămăsese înclinată cu vârful în sus.

Replicile cutremurului de miercuri vor mai continua câteva săptămâni dar ele vor fi din ce în ce mai slabe, estimează speciaștii din Italia.


Citește și: Funeralii de stat la Amatrice pentru 232 dintre victimele cutremurului din Italia

Din motive de securitate s-a propus inițial pentru serviciul funerar zona din apropierea aeroportului din Rieti. Dar primarul orașului Amatrice, Sergio Pirozzi, a cerut guvernului să nu mai provoace suferință “unei populații devastate de durere”, obligând oamenii să meargă departe de locul unde s-au prăpădit rudele lor.


Protecția Civilă din Italia a confirmat oficial că numărul total al persoanelor decedate în cutremurul de la Amatrice, din 24 august, a fost de 292.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă