17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialSperanţe slabe pentru ieșirea din criza politică spaniolă

Speranţe slabe pentru ieșirea din criza politică spaniolă

Spania ar putea avea un guvern în primele zile ale lunii septembrie, obiectiv fixat de Mariano Rajoy, premierul conservator interimar şi Albert Rivera, şeful partidului centrist, Ciudadanos, în urmă cu cinci zile.

Albert Rivera a pus şase condiţii ne-negociabile: expulzarea tuturor aleşilor Partidului Popular (PP, dreapta) acuzaţi de corupţie politică, interdicţia acordării iertării corupţilor, o nouă lege electorală vizând întărirea proporţionalităţii, alcătuirea unei comisii parlamentare de anchetă asupra presupusei finanţări ilegale a PP, suspendarea privilegiilor de jurisdicţie a deputaţilor şi limitarea mandatelor la două. Concret, Rivera cere o curăţenie în rândurile PP şi ca partidul să se angajeze într-un „proces de regenerare democratică şi de luptă împotriva corupţiei“. Acceptarea propunerilor va permite o înţelegere între PP şi centriştii lui Rivera.

Cu 169 de locuri împreună în Camera inferioară a Parlamentului, ei nu vor atinge o majoritate absolută (176 de locuri), dar ar forma un bloc consecvent.

Pentru Partidul Popular, forma­ţiune la putere din 2011, care exercită de patru decenii o hegemonie împărtăşită cu Partidul Socialist în majoritatea instanţelor de putere (local, regional şi naţional), cele şase cerinţe sunt pilule greu de digerat. Mai ales că tânărul lider al Ciudadanos vrea ca aceste modificări să fie adoptate „în primele trei luni ale viitorului mandat“.

Motiv pentru care Mariano Rajoy a cerut timp, până în 17 august, pentru a supune „condiţiile“ comitetului executiv al partidului său. „Aceste reforme sunt importante şi trebuie să studiem care vor fi consecinţele“.

PP, nemulţumit

Două din cerinţele Ciudadanos, reforma electorală şi comisia de anchetă parlamentară, în special, nu sunt pe gustul PP. Prima ar putea să ducă la pierderea unui număr important de deputaţi, pentru că sistemul electoral actual favorizează marile partide. A doua ar obliga partidul să facă faţă în public suspiciunilor de corupţie şi ar păta şi mai mult imaginea PP, deja urmărit din 26 iulie pentru distrugerea discurilor dure ale fostului trezorier, Luis Barcenas. Potrivit acestuia, ordinatorul său deţinea dovezi ale unei finanţări ilegale a PP.

De opt luni, regatul aşteaptă un guvern. Alegerile legislative din 20 decembrie nu au degajat o majoritate în Parlament şi cele din 26 iunie au dus la un nou blocaj.

Pentru Rivera, propunerea sa vizează „încercarea de deblocare a Spaniei“ şi evitarea unor noi alegeri legislative.

La întâlnirea de săptămâna trecută, cei doi au încercat să înlăture obstacolele care îm­piedică de luni de zile învestirea unui nou Executiv şi au schiţat contururile eventualei lor alianţe, o lună şi jumătate după alegerile legislative din 26 iunie. Rivera a luat iniţiativa şi a făcut un pas spre deblocarea situaţiei. Plasat pe a patra poziţie în iunie, cu 13% din voturi, este conştient că tânăra sa formaţiune a devenit de neocolit pentru alcătuirea unui nou guvern. Ca o concesie importantă, Rivera s-a declarat gata să îl susţină pe Mariano Rajoy pe care l-a respins până acum. Cu condiţiile enumerate mai sus.

Şantaj politic

În cazul unui refuz al lui Rajoy de a ceda cerinţelor Ciudadanos, nu este exclusă o criză internă a formaţiunii de dreapta. Pentru că, aşa cum a reamintit Rivera, toate măsurile de regenerare democratică au fost deja acceptate de preşedinta regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, care guvernează datorită susţinerii Ciudadanos.

Or, această figură în ascensiune în PP este una din reprezentantele gărzii tinere a partidului, care cere din ce în ce mai deschis o mo­dernizare şi o reînnoire a dreptei spaniole.

Dacă măsurile propuse de Rivera ar primi acceptarea direcţiei PP,  atunci Partidul Socialist ar fi pus cu spatele la zid şi cvasi obligat să se abţină, ceea ce ar permite constituirea unui nou guvern, condus din nou de Mariano Rajoy.

Dacă reformele cerute de Ciudadanos, ambiţioase şi deranjante, sunt respinse de dreapta, şi în acest caz nici o majoritate nu este posibilă, şeful statului, Regele Felipe al VI-lea, nu va avea altă alegere decât să convoace noi alegeri legislative pentru decembrie viitor, a treia oară într-un an.   

În pofida reticenţelor, lui Rajoy îi va fi dificil să respingă propunerile Ciudadanos având în vedere presiunea uriaşă în Spania pentru încheierea interimatului politic.

Cele mai citite

Muzeul „Grigore Antipa” anunță că nu participă la Noaptea Muzeelor

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a anunțat că nu va participa la ediţia din acest an a proiectului Noaptea Muzeelor, deoarece se...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Revolut Money Report: Ce vor românii de la banca lor digitală?

Digital banking-ul a devenit, în ultimii ani, mai mult decât o alternativă la banking-ul clasic pentru nevoile financiare obișnuite ale clienților - plăți, împrumuturi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă