12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSpionii Chinei fură tehnologii de vârf

Spionii Chinei fură tehnologii de vârf

Guvernul american a acuzat şase cetăţeni chinezi de spionaj economic şi furtul de secrete de la două întreprinderi care dezvoltă  tehnologii utilizate în sistemele militare. Spre nemulţumirea Beijingului.

Autorităţile americane au arestat un profesor chinez când a debarcat, sâmbătă, pe aeroportul internaţional din Los Angeles, venit pentru o conferinţă, gestul fiind destinat să semnaleze Chinei că SUA vor viza de acum capturarea şi judecarea persoanelor acuzate că perpetuează ceea ce fostul şef al Agenţiei Naţionale de Securitate, Keith B. Alexander numea adesea „cel mai mare transfer de bogăţie din istorie”. Procurorii au declarat că profesorul este Hao Zhang, 36 ani, de la Universitatea din Tianjin şi a compărut luni în faţa justiţiei. Ceilalţi cinci suspecţi se pare că ar fi în China. Zhang şi alţi doi profesori de la aceeaşi universitate au fost acuzaţi că au furat coduri şi alte informaţii exclusive de la fabricanţi americani de cipuri.

Este un moment delicat în relaţiile SUA cu China, ştiut fiind că Adminstraţia Obama este îngrijorată de ambiţiile maritime ale Beijingului în Marea Chinei de Sud  şi are în vedere respingerea acţiunilor chineze de ocupare a insulelor contestate, ceea ce a dus la exacerbarea tensiunilor în regiune. Afacerea nu comportă dovezi de piratare, ci de furt de informaţii speciale.

Spionajul economic, o problemă veche

Problema spionajului economic s-a deplasat spre centrul relaţiilor şi, până în prezent, eforturile Administraţiei americane pentru a lupta contra acestui tip de spionaj au avut un succes limitat. Acum doi ani, Casa Albă a promis anchete şi arestări în legătură cu furtul secretelor comerciale, după atacurile piraţilor chinezi cibernetici.

Melinda Haag, procuror federal la San Francisco a declarat că „tehnologiile sensibile dezvoltate de societăţi americane în Silicon Valley şi în California continuă să fie vulnerabile în faţa eforturilor coordonate şi complexe tutelate de guvernele străine pentru furtul acestor tehnologii”.

Acuzaţiile contra celor şase chinezi intervin la două zile după vizita în China a secretarului de Stat american, John Kerry.

„Guvernul chinez îşi exprimă cea mai vie preocupare privind acuzaţiile pertinente şi vom verifica detaliile”, declara ieri purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Hong Lei, în timpul unei conferinţe de presă. El a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă afacerea va afecta relaţiile chino-americane, dar a precizat că guvernul chinez va face în aşa fel încât „drepturile şi interesele legitime ale personalului chinez vor fi respectate”.

Cipul furat

Noul act de acuzaţie afirmă că Hao era unul din cele şase persoane care au creat o reţea în timpul studiilor şi apoi lucrând în SUA, angajându-se la două întreprinderi tehnologice, Avago Technologie şi Skywords Solutions care fabricau un tip de cip pentru telefonia celulară. Potrivit acuzaţiilor, chinezii au transmis tehnologiile furate  spre Universitatea din Tianjin, unde au creat o contra-întreprindere cu universitatea pentru producerea de cipuri, vândute apoi armatei chineze. Zhang, fost angajat la Skywords, şi alţii au creat o societate, Microsystems, la Tianjin folosind secretele furate de la întreprinderi americane.

În martie 2014, un om de afaceri din California a fost recunoscut ca fiind vinovat pentru faptul că a furat secrete comerciale de la firma DuPont pentru a ajuta o firmă chineză de stat să dezvolte un pigment alb utilizat într-o gamă largă de produse. În mai, cinci ofiţeri militari chinezi au fost acuzaţi de pirataj  a unor întreprinderi americane din domeniile nuclear, al siderurgiei şi tehnologii solare. Actul de acuzare mai precizează că doi din profesori, Pang şi Zhang, au început să depună brevete asupra unor tehnologii în SUA începând din 2010, în numele Universităţii de stat din Tianjin. Adesea, universităţile joacă un rol major în anchete, mai multe atacuri cibernetice asupra ţintelor americane provenind de la universităţi chineze, pe care experţii în securitate cred că sunt o mască pentru piratarea controlată de stat. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă