10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUpdate. STARE DE URGENȚĂ în California. Incendiile de vegetație fac ravagii. Mii...

Update. STARE DE URGENȚĂ în California. Incendiile de vegetație fac ravagii. Mii de pompieri se luptă cu focul

UPDATE: Mii de pompieri luptă duminică împotriva a cel puțin 20 de incendii în California, afectată de cea mai gravă secetă din istoria sa, informează Agerpres

“De joi seara, mii de trăsnete au declanșat câteva sute de mici incendii”, a indicat Calfire, organism de prevenire a incendiior în California, într-un comunicat difuzat duminică.

Circa 8.500 de pompieri combăteau duminică dimineață 21 de vaste incendii, risipite în acest stat de pe coasta de vest a SUA. Peste 6.000 de locuitori au fost evacuați în zonele de intervenție a Calfire, a indicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a acestei instituții.

Pompierii californieni au primit ajutorul pompierilor din alte state americane, precum Nevada și Colorado. Garda Națională din California a fost de asemenea mobilizată.

În unul din incendii, botezat Rocky Fire, au ars aproape 186 km2 de miercuri după-amiază și distruse 24 de case. Doar pentru stingerea lui au fost mobilizați aproape 2.000 de pompieri, 180 de autospeciale, patru avioane și 19 elicoptere. În noaptea de sâmbătă spre duminică, el a distrus încă aproximativ 80 km2. Aproape 12.000 de persoane și 5.200 de locuințe au fost evacuate.

În total, 21 de incendii distruseseră până duminică aproximativ 500 km2 de teren. Originea acestui incendiu și a multor altora constituie obiectul unei anchete a poliției.

******

În California, guvernatorul a decretat stare de urgență, sâmbătă, din cauza incendiilor de vegetație care continuă să se extindă, potrivit Mediafax

Astfel, Guvernatorul statului american California (nord) Jerry Brown a instituit sâmbătă starea de urgenţă, în timp ce mii de pompieri luptau cu flăcările, iar condiţiile meteorologice le complicau eforturile, relatează DPA în pagina electronică.

Peste 20 de incendii de vegetaţie mari devastează teritoriul statului, multe dintre ele declanşate de descărcări electrice, potrivit presei locale.

Citește și: SUA: California pradă incendiilor, un pompier mort

Brown a apreciat că seceta şi condiţiile meteorologice extreme au făcut mare parte a statului iască.

Instituirea stării de urgenţă va permite mobilizarea resurselor în zonele afectate de incendii, potrivit Los Angeles Times. Aproximativ 8.000 de pompieri au fost mobilizaţi deja să lupte împotriva flăcărilor.

Un pompier a murit într-un incendiu în ţinutul Modoc, în nord-estul statului, a anunţat Serviciul american pentru păduri (US Forest Service).

Un incendiu care a izbucnit miercuri la nord de San Francisco s-a extins pe o suprafaţă de aproximativ 8.900 de hectare. Doar aproximativ 5% din incendiu a fost “controlat”, potrivit ziarului.

Citește și:  Un INCENDIU de vegetaţie face RAVAGII în SUA. Peste 650 de oameni au fost evacuaţi

Sinistrul a determinat autorităţile să evacueze aproximativ 650 de persoane din locuinţe.

“Incendiul din această pădure şi din pădurile din California sunt fără precedent”, a declarat Mike Minton de la Serviciul american pentru gestionarea incendiilor de pădure (US Forest Service fire management).

“Este mai puternic decât orice incendiu anterior, chiar şi decât cel din 2008”, a subliniat el.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Calfire, Daniel Berlant, 95% din incendiile înregistrate în California sunt provocate de om, fie din imprudență sau fie de un aparat electric, precum o secerătoare de gazon care produce scântei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă