3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialStarea de urgenţă din Tunisia, prelungită cu două luni

Starea de urgenţă din Tunisia, prelungită cu două luni

Tunisia a prelungit, vineri, cu două luni, starea de urgenţă decretată după atacul terorist din data de 26 iunie împotriva hotelului din oraşul Sousse, soldat cu 38 de morţi, informează Mediafax.

Forţele armate şi cele de securitate sunt consolidate şi anumite drepturi sunt restricţionate, cum ar fi mitinguri autorizate. Tunisia nu s-a mai confruntat cu astfel de dispoziţii de securitate de la revolta împotriva regimului Ben Ali, în anul 2011.

Persoane înarmate au atacat pe data de 26 iunie două hoteluri din staţiunea tunisiană Sousse, frecventată de turişti britanici, provocând moartea 38 de persoane şi rănind alte 20. Bărbaţi deghizaţi în turişti au deschis focul la două hoteluri din Tunisia, Riu Imperial Marhaba şi Soviva, cu mitraliere Kalaşnikov ascunse în umbrele. Unul dintre terorişti, Seifeddine Rezgui, a fost împuşcat mortal de autorităţile tunisiene. “Atacatorul s-a antrenat în Libia în ianuarie, în aceeaşi perioadă în care s-au aflat acolo şi autorii atacului comis la Muzeul Bardo”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului tunisian de Interne, Rafik Chelli. 

În urma autopsiei, doctorii au descoperit în corpul lui Seifeddine Rezgui urmele unui drog, despre care se crede că ar fi cocaină sau un drog similar acesteia.

“Autopsia a confirmat faptul că teroristul a consumat droguri înainte de a comite atacul – aceleaşi droguri pe care gruparea radicală Stat Islamic le oferă membrilor înainte de comiterea actelor teroriste, pentru a nu fi conştienţi de ceea ce fac”, a declarat o sursă citată de publicaţia Daily Mail. 

Atacul poartă marca organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, activă în Siria, Irak şi Libia. În urmă cu două zile, grupul terorist lansase un apel la comiterea de atentate în perioada Ramadanului.

Premierul tunisian Habib Essid a anunţat pe data de 27 iunie intensificarea măsurilor de securitate în zona obiectivelor turistice, după atacul comis în staţiunea Sousse. Şeful Guvernului a precizat că rezervişti ai armatei vor fi mobilizaţi în staţiuni şi în apropierea siturilor arheologice, pentru a se asigura că astfel de atacuri nu se vor mai repeta. De asemenea, el a afirmat că aproximativ 80 de moschei acuzate că “răspândesc ura pentru a promova terorismul” vor fi închise în decurs de o săptămână.

Lideri din toată lumea, dar şi clerici musulmani, au condamnat atacurile teroriste comise pe data de 26 iunie în staţiunea tunisiană Sousse, la o moschee din Kuwait şi la o uzină din Franţa, relatează Deutsche Welle în pagina electronică. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, nu există indicii că cele trei atacuri ar fi fost coordonate.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a criticat ferm atentatele într-un comunicat. “Departe de a slăbi hotărârea comunităţii internaţionale de a lupta împotriva terorismului, aceste atacuri odioase vor consolida angajamentul ONU de a ajuta la înfrângerea celor dedicaţi crimelor, distrugerilor şi anihilării dezvoltării umane şi culturii”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă