13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialStarea de urgență va fi prelungită, în Turcia, pentru încă trei luni

Starea de urgență va fi prelungită, în Turcia, pentru încă trei luni

Guvernul turc a decis, luni, prelungirea stării de urgență pentru încă 90 de zile, ca urmare a loviturii de stat eșuate care a avut loc, în Turcia, în data de 15 iulie, a anunțat vicepremierul turc Numan Kurtulmus, informează Reuters, citat de News.ro.

Potrivit sursei citate, perioada inițială a stării de urgnță urma să expire în a doua jumătate a lunii octombrie. Ca urmare a instituirii stării de urgență, în Turcia a avut loc o vastă epurare în rândul persoanelor acuzate de legături cu clericul Fethullah Gulen, acuzat de Executivul turc că ar fi orchestrat lovitura de stat eșuată.

Opoziţia s-a opus vehement prelungirii stării de urgenţă şi a denunţat o aşa-numită contralovitură de stat.

Starea de urgență a fost instituită, în 20 iulie, de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care preciza că măsura le va permite autorităţilor turce să ia măsuri rapide împotriva celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat, în care un grup de militari a încercat să răstoarne executivul şi care s-a soldat cu cel puţin 270 de morţi.

Clericul Fethullah Gulen este acuzat de autoritățile turce că ar fi orchestrat lovitura de stat eșuată, fapt ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă. Astfel, în ultimele două luni, au fost demise până la 120.000 de persoane din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor.

În replică, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul „inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi. Totodată, predicatorul Fethullah Gulen a negat toate acuzaţiile şi susţine că se va preda autorităţilor turce doar atunci când acuzaţiile împotriva sa sunt demostrate de către un organ de investigaţie independent.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă