16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialStat Islamic a executat 70 de oameni în Irak

Stat Islamic a executat 70 de oameni în Irak

Militanţii grupării Stat Islamic au executat 70 de membri ai unui trib sunnit în provincia al-Anbar, din vestul Irakului, a anunţat, luni, liderul lor tribal, citat de DPA în pagina electronică, informează Mediafax. 

Şeicul Naim al-Kaud, liderul tribului al-Bu Nimr, a afirmat că victimele au fost răpite duminică din deşertul situat la nord-est de Ramadi, capitala provinciei al-Anbar, iar cadavrele lor, care prezentau urme de gloanţe, au fost găsite luni.

Jihadiştii grupării Stat Islamic au mai executat 300 de membri ai tribului în noiembrie, după ce au capturat fieful acestora, au declarat al-Kaud şi oficiali guvernamentali.

Tribul reprezenta una dintre principalele forţe locale care opuneau rezistenţă avansului jihadiştilor în provincie, care se întinde de la periferia Bagdadului până la graniţa siriană.

Luptători sunniţi din al-Anbar s-au plâns în mod repetat că Guvernul, dominat de majoritatea şiită a ţării, nu le-a oferit suficiente arme şi sprijin pentru a combate Statul Islamic.

Gruparea SI a capturat Ramadi în mai, într-un regres major pentru Guvernul irakian. În pofida anunţurilor repetate privind o ofensivă a forţelor guvernamentale pentru a-l recuceri, oraşul rămâne sub controlul jihadiştilor.

Al-Kaud a avertizat că tribul său riscă să fie eliminat complet de Statul Islamic, dacă premierul Haider al-Abadi nu ia măsuri serioase pentru a recuceri Ramadi.

Coaliţia internaţională condusă de SUA efectuează raiduri împotriva militanţilor din Irak de peste un an, dar aceştia controlează în continuare o mare parte a nordului şi vestului ţării, dominate de arabii sunniţi.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă