17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStatele Unite cer o tranziţie paşnică la Cairo

Statele Unite cer o tranziţie paşnică la Cairo

Statele Unite şi-au modificat discursul faţă de Egipt duminică, făcând apel la o tranziţie paşnică la Cairo, dar excluzând în continuare suspendarea ajutorului acordat aliatului lor, potrivit Mediafax.

“Sperăm să vedem o tranziţie ordonată. Cerem guvernului Mubarak, care se află la putere (…), să facă ceea ce este necesar pentru a facilita o astfel de tranziţie”, a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, într-o intervenţie la postul de televiziune CBS.

Întrebată, într-o emisiune a canalului ABC, dacă remanierea anunţată sâmbătă în cadrul conducerii de la Cairo este suficientă, ea a răspuns: “Sigur că nu”.

“Este abia începutul a ceea ce trebuie să se întâmple”, a adăugat Clinton, referindu-se la “un proces care să ducă la măsuri concrete pentru aplicarea de reforme democratice şi economice”, prin declanşarea unui dialog naţional.

Tonul declaraţiilor de duminică este sensibil diferit de cel abordat cu o zi înainte, când autorităţile americane cereau numai ca forţele de ordine să dea dovadă de “reţinere”.

Clinton, care a participat la mai multe emisiuni TV duminică dimineaţă, a precizat că destinul Egiptului trebuie decis de poporul egiptean, reamintind însă importanţa alianţei dintre Washington şi Cairo, în special în ceea ce priveşte menţinerea păcii în Orientul Mijlociu.

“Pentru moment, nu există discuţii privind eventuala suspendare a vreunui ajutor”, a spus ea, la ABC News.

Egiptul este unul dintre cei mai importanţi beneficiari ai ajutoarelor internaţionale americane, numai asistenţa militară cifrându-se la 1,3 miliarde de dolari anual. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe sugerase, vineri, că SUA ar putea reanaliza asistenţa acordată Egiptului, în funcţie de modul în care vor reacţiona autorităţile de la Cairo în faţa protestelor de stradă.

Opoziţia egipteană exercită, la rândul său, presiuni tot mai puternice asupra Statelor Unite. Mohamed ElBaradei, reprezentant al unei coaliţii a opozanţilor egipteni, a declarat că SUA îşi pierd credibilitatea cerând democratizarea Egiptului, dar acordându-i în continuare sprijin lui Hosni Mubarak.

Analiştii consideră însă că Statele Unite nu au la dispoziţie prea multe posibilităţi de a influenţa situaţia din Egipt. Washingtonul are o marjă redusă de manevră, apreciază Jon Alterman, cercetător la Centrul de studii strategice şi internaţionale (CSIS), apreciind că administraţia americană nu îşi poate abandona vechiul aliat, dar nu poate nici ignora revendicările legitime ale manifestanţilor.

El adaugă că strategii americani consideră că o schimbare paşnică în Egipt ar putea avea ca rezultat formarea unui guvern de consens, în timp ce violenţele nu vor putea duce decât la o radicalizare a situaţiei.

Stephen Cook, analist la Consiliul pentru Afaceri Externe, remarcă însă că manifestanţii egipteni rămân indiferenţi faţă de poziţia adoptată de Washington, “iar apelurile la reforme (formulate de administraţia americană) par complet depăşite”.

Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă