12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialStatele Unite NU vor recunoaște o regiune autonomă kurdă în Siria

Statele Unite NU vor recunoaște o regiune autonomă kurdă în Siria

Statele Unite au anunțat că nu vor recunoaşte crearea de către grupările kurde din Siria a unei regiuni unificate şi autonome în zonele pe care le controlează, scrie AFP, citată de Agerpres.

“Am fost foarte clari în legătură cu faptul că nu vom recunoaşte regiuni autonome în Siria”, a declarat presei, miercuri, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner. 

“Este ceva ce trebuie să fie discutat şi acceptat de toate părţile implicate la Geneva şi apoi de poporul sirian”, a adăugat Mark Toner, referindu-se la negocierile de pace care se desfăşoară în prezent în Elveţia între reprezentanţi ai regimului Bashar Al-Assad şi grupări de opoziţie, sub medierea ONU. 

Peste 150 de reprezentanţi ai părţilor kurde, arabe şi asiriene s-au reunit miercuri la Rmeilane (nord-estul Siriei) şi urmează să îşi încheie joi adunarea cu anunţul unui proiect de unificare a regiunilor sub controlul lor în nordul Siriei, au făcut cunoscut mai mult responsabili. 

Acest proiect de înscrie în cadrul unui model federal pentru întreaga Sirie, au precizat ei. 

Washingtonul i-a susţinut şi chiar i-a încurajat pe kurzii din regiune în lupta lor împotriva unui inamic comun, gruparea jihadistă Statul Islamic. 

Departamentul de Stat a afirmat însă miercuri că nu va accepta dezmembrarea Siriei şi că orice model de federalism trebuie să aibă la bază negocierile de la Geneva. 

Cu excepţia faptului că niciuna din părţile minorităţii kurde din Siria nu a fost invitată la tratative, astfel că acestea încearcă să creeze o regiune autonomă unificată. 

Orice iniţiativă vizând extinderea situaţiei actuale privind autonomia ar provoca o reacţie violentă a Turciei, neîncrezătoare în orice acţiune care ar putea încuraja veleităţile separatiste kurde în interiorul frontierelor sale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă