16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialStatul Islamic a comis două noi atacuri cu armament chimic, acuză kurzii...

Statul Islamic a comis două noi atacuri cu armament chimic, acuză kurzii din Irak

Oficiali kurzi au acuzat gruparea teroristă Statul Islamic că a comis două noi atacuri cu armament chimic în Irak, unde militarii au suspendat, luni, ofensiva de la Tikrit, relatează Euronews, conform Mediafax.

Citește și: Anunţul şocant făcut de kurzii din Irak despre Statul Islamic

Oficialii au prezentat înregistrări video dramatice în care sunt surprinse efectele unui presupus atac cu clor.

Imaginile datează din decembrie, dar oficialii au declarat că nu le-au făcut publice până în prezent de teamă să nu creeze panică.

După ce au prezentat rezultate de laborator sâmbătă, autorităţile kurde subliniază că toate aceste dovezi arată că SI a folosit armament chimic în timpul luptelor.

Generalul Aziz Wesi a declarat că a fost nevoit să trimită militari la spital, în urma unui atac, şi că medicii le-au recomandat repaos după ce analizele au relevat că prezentau niveluri ridicate de clor în corp. Însă nu a fost utilizată o doză mortală, a precizat el.

Pe de altă parte, oficiali militari au suspendat luni operaţiunile la Tikrit, solicitând coaliţiei internaţionale antijihadiste să efectueze atacuri aeriene suplimentare înainte de reluarea ofensivei asupra oraşului natal al fostului dictator irakian Saddam Hussein, aflat sub controlul SI.

Această ofensivă este considerată crucială în cadrul operaţiunilor care vizează recucerirea oraşului Mosul (nord).

Luptătorii kurzi au avansat în regiunea Kirkuk, cucerind satele Wahda, Saada şi Khalid. Susţinuţi de bombardamentele coaliţiei, ei încearcă să respingă SI din regiunea oraşului bogat în petrol.

Cele mai citite

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...
Ultima oră
Pe aceeași temă