17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialStatul Islamic a organizat ministere pentru gestionarea capturilor de război

Statul Islamic a organizat ministere pentru gestionarea capturilor de război

Reuters a analizat unele documente ale Statului Islamic descoperite de forţele speciale americane în timpul unui raid în Siria, când a fost ucis responsabilul financiar al Abu Sayyaf.

Statul Islamic a organizat ministere pentru gestionarea „capturilor de război”, inclusiv sclavele şi exploatarea resurselor naturale precum petrolul, a creat atribuţii de guvern care îi permit gestionarea vastelor teritorii pe care le controlează în Siria şi în Irak. De exemplu, un diwan, echivalentul unui minister al guvernului, gestionează resursele naturale, inclusiv exploatarea antichităţilor vechilor imperii. Un altul gestionează capturile de război, inclusiv sclavele. „Statul Islamic a investit în imaginea califatului-stat mai mult decât orice altă organizaţie jihadistă”, a declarat Aymenn al-Tamimi, de la Middle East Forum şi expert în structura SI. Forţele americane au capturat un mare număr de date sub formă de discuri dure pentru calculator, stickuri USB, CD-uri şi DVD-uri şi documente. Unele din documente sunt fatwas-uri, decrete religioase, care acoperă probleme privind violurile femeilor deţinute şi tratamentul sclavelor care au copii minori, ele nu trebuie separate de copiii lor.

Birocraţia ierarhică şi micile rivalităţi între funcţionari şi codurile juridice sub  forma de fatwe religioase sunt detaliate în documentele descoperite într-o ascunzătoare din Siria în timpul unei operaţiuni speciale a forţelor americane în luna mai.

Responsabilii americani afirmă că documentele au ajutat la aprofundarea înţelegerii asupra unui grup militant ale cărui competenţe în controlul teritoriilor ocupate a surprins mulţi experţi. Şi oferă înţelegerea modului în care un mic grup de insurgenţi a dezvoltat o birocraţie complexă pentru gestionarea fluxului de venituri provenit din petrol, din traficul antichităţilor furate şi a modului cum „gestionează” populaţiile subjugate.

Vulnerabilităţi

Documentele demonstrează cum, „meticulos şi axat pe date”, Statul Islamic gestionează sectorul petrol şi gaz, arată Amos Hochstein, înalt responsabil în Departamentul de Stat american pentru afaceri în energie. În plus, responsabili americani declară că documentele au permis coaliţiei să identifice vulnerabilităţile organizaţiei. SUA şi aliaţii au recurs la lovituri aeriene pentru degradarea infrastructurii petroliere a grupului şi vizarea principalilor responsabili. Se dovedeşte că SI nu este ferit de rivalităţi şi conflicte de personalitate care caracterizează birocraţia pretutindeni. O scrisoare a Diwanului Resurselor naturale din 21 noiembrie 2014 subliniază că grupul Abu Sayyaf a fost însărcinat cu gestionarea antichităţilor.

Fatwa 58

Unul din documente, datat 31 ianuarie 2015, se referă la prelevarea de organe şi precizează că aceasta este permisă asupra unui ostatic în viaţă pentru salvarea unui musulman, chiar dacă prelevarea este fatală donatorului. „Viaţa şi organele unui necredincios nu trebuie să fie respectate şi pot fi luate fără nici o pedeapsă”, scrie fatwa, decret religios, a Comitetului de cercetare al SI. Documentul nu oferă dovezi că SI este angajat în mod real în prelevarea sau traficul cu organe, dar nu menţionează nici o sancţiune religioasă pentru asta, în virtutea interpretării dure a Islamului. Irakul a acuzat SI că recoltează organe şi le trafichează pentru profit. Documentul nu defineşte noţiunea „apostat”, deşi SI a ucis sau a închis persoane ne-musulmane, cum sunt creştinii şi musulmanii şiiţi, dar şi musulmani sunniţi care nu se supun opiniilor extremiste.

Ambasadorul Irakului la ONU, Mohamed Ali Alhakim, a declarat pentru Reuters că documentele ar trebui examinate de Consiliul de Securitate ca o dovadă că SI ar putea recurge la trafic de organe pentru a-şi mări fondurile.  Documentul furnizează „o justificare religioasă pentru exploatarea organelor celor pe care îi numesc necredincioşi”.

Femei sclave

Teologii SI au luat o decizie foarte detaliată privind momentul în care „proprietarii” de femei „reduse la statut de sclave” de către grupul extremist ar putea avea relaţii sexuale cu ei, o tentativă aparentă de frânare a violurilor femeilor capturate. Ele sunt oferite combatanţilor jihadişti ca recompensă sau sunt vândute ca sclave sexuale.

Profesorul Abdel Fattah Alawari, decanul teologiei islamice la Universitatea al-Azhar, centru egiptean de 1.000 ani pentru învăţământ islamic, declară că Statul Islamic „nu are nimic de-a face cu Islamul”. 

ONU şi grupurile pentru drepturile omului au acuzat Statului Islamic de răpiri şi viol sistematic  a mii de femei şi fetiţe, unele de 12 ani, în special din rândul minorităţii yezidi din nordul Irakului.

Cele mai citite

Florin Piersic, mesaj de ultim moment: „Sunt viu”

Actorul Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un prim mesaj. El spune că e „viu”,...

ICR Paris susține prezența românească la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

Institutul Cultural Român de la Paris susține participarea românească la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes,unul dintre cele...

UNTOLD și Neversea, în top 100 cele mai mari festivaluri ale lumii

Mai sunt 86 de zile până la cea de-a 9-a ediție UNTOLD, iar fanii au ocazia să voteze festivalul preferat în Top 100 cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă