15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul Islamic bate dinari în aur, pentru a scăpa de sub ”sclavia”...

Statul Islamic bate dinari în aur, pentru a scăpa de sub ”sclavia” Rezervei Federale americane

 Gruparea juhadistă Stat Islamic a început să bată dinari în aur, argint și cupru pentru a înlocui dolarii și a scăpa astfel de sub ”sclavia” dolarilor Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax.

Statul Islamic a anunțat decizia într-o înregistrare video de o oră publicată de serviciul său media, al Hayat.

Anul trecut, conducerea Stat Islamic și-a însărcinat Trezoria cu baterea de monede în aur, argint și cupru.

Noii dinari au rolul să rupă cătușele ”sistemului capitalist de sclavie reprezentat de o bucată de hârtie numită dolar, a Rezervei Federale”, potrivit înregistrării care nu explică unde sunt turnate monedele nici cum vor fi distribuite sau cum vor înlocui banii aflați în circulație în teritoriile ocupate de grupare în Irak și Siria.

Statul Islamic a anunțat pentru prima oară intenția de a emite primii bani în noiembrie 2014, la cinci luni după ce a ocupat orașul Mosul din nordul Irakului, iar liderul Abu Bakr al-Baghdadi a anunțat înființarea unui califat.

Măsura a fost văzută de analiști ca parte a eforturilor grupării de a construi instituțiile unui stat funcțional.

Jihadiștii au acumultat milioane de dolari, parțial prin colectarea de taxe și prin capturarea de rafinării. Alte surse importate de finanțare sunt jafurile din bănci și magazine de bijuterii, extorcări de bani, contrabandă și răscumpărări.

Organizația aplică pedepse brutale pentru cei care i se opun, inclusiv decapitări și crucificări.

Un economist din Bagdad, Basim Jameel, consideră că anunțul este o încercare de creștere a moralului luptătorilor Statului Islamic, care au suferit înfrângeri în timpul luptelor din ultimele luni, inclusiv pierderea orașului Tikrit în luna martie.

Turnarea monedelor este relativ ușoară, a arătat Jameel, în condițiile în care aurarii din Mosul au importat în ultimii ani echipamente din Italia, fiecare cu o capacitate de a produce circa 5.000 de monede pe zi.

Metalele prețioase provin probabil din bănci capturate de grupare, răscumpărări, casele creștinilor și ale altor minorități care au fugit.

În înregistrare, Statul Islamic se referă la califul Abd al Malik ibn Marwan, care a introdus prima monedă cu inscripții arabe ale Imperiului Islamic, fără reprezentări figurative, în jurul anului 696 era noastră.

Un dinar de aur de 21 de carate cântărește 4,25 grame, iar o monedă de 5 dinari dublu.

Pentru tranzacțiile de valoare mai mică au fost create monede de argint și cupru.

Pe fiecare monedă se poate citi ”Stat Islamic, un califat bazat pe doctrina profeției”.

Pe monedele de 1 dinar sunt reprezentate șapte spice de grâu, care reprezintă ”binecuvântarea de a cheltui urmând calea lui Allah”, în timp ce moneda de 5 dinari înfățișează imaginea hărții lumii.

Petrolul va fi vândut numai pentru aur, potrivit înregistrării video.

Pentagonul a anunțat în februarie că vânzările ilicite de petrol nu mai sunt principala sursă de finanțarea pentru Statul Islamic, ca urmare a bombardamentelor lansate în vara anului trecut, care au redus numărul exploatărilor petroliere aflate sub controlul organizației. În plus, mai multe state vecine, între care Turcia și Kurdistanul, au desființat rute de contrabandă.

Locuitori din Mosul și Ramadi, orașe din vestul Irakului aflate sub controlul Statului Islamic, au spus telefonic că nu au văzut noile monede și nici nu au primit detalii despre cum va funcționa schimbul valutar.

Cele mai citite

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă