20.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialStatul Islamic cere răscumpărări în schimbul a doi ostatici

Statul Islamic cere răscumpărări în schimbul a doi ostatici

Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat miercuri că are doi ostacici: un norvegian și un consultant chinez și a cerut răscumpărări în schimbul eliberării lor, relatează Mediafax

Gruparea extremistă a postat pe Internet fotografii cu doi bărbaţi purtând combinezoane galbene de deţinuţi, în ultimul număr al revistei sale online Dabiq.

Citește și: Dosar penal pentru terorism în cazul românului răpit în Burkina Faso

Norvegianul este prezentat ca fiind Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, în vârstă de 48 de ani, din Oslo, iar chinezul ca Fan Jinghui, în vârstă de 50 de ani, un consultant independent de la Beijing.

Revista publică o telegramă pentru “oricine vrea să plătească răscumpărarea în schimbul eliberării şi transferului”.

Data şi locul capturării celor doi bărbaţi nu sunt precizate.

SI deţine controlul asupra unor porţiuni importante din Irak şi Siria şi a ucis mai mulţi ostatici cu bestialitate, a filmat aceste execuţii înfiorătoare şi le-a postat online.

Premierul norvegian Erna Solberg a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că unul dintre ostatici este un norvegian în vârstă de peste 40 de ani ţinut ostatic în Siria şi că “totul arată că (SI) se află în spate”.

Solberg a precizat că bărbatul a fost capturat la sfârşitul lui ianuarie.

“Răpitorii au prezentat o serie de cereri şi vor sume semnificative de bani. Nu putem ceda şi nu vom ceda presiunilor teroriştilor şi criminalilor. Norvegia nu plăteşte răscumpărări“, a declarat ea.

În pofida refuzului Oslo de a plăti despăgubiri, Solberg a anunţat că autorităţile norvegiene cooperează cu diverse părţi din diverse ţări în vederea eliberării ostaticului.

“Scopul nostru este să ne aducem cetăţenii acasă”, a spus ea. “Dar vreau să foarte clară, este un caz foarte dificil”, a subliniat premierul.

Oficiali chinezi nu au putut fi contactaţi imediat pentru a oferi o reacţie, precizează AP.

Cele mai citite

Mesaje haioase de 1 Mai. O selecție de urări de Ziua Muncii

Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește în fiecare an în țara noastră. În această zi, mulți sunt liberi, însă sunt și persoane...

MAE transmite că mai mulți cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a raportat că nouă cetățeni români și membrii familiilor acestora au fost evacuați cu succes din Fâșia Gaza și au...

Platforma OnlyFans se confruntă cu o anchetă în Marea Britanie

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul mass-media, Ofcom, a deschis o investigație pentru a stabili dacă site-ul OnlyFans, destinat exclusiv adulților, face suficiente eforturi...
Ultima oră
Pe aceeași temă