10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul Islamic este "pe cale să fie oprit"

Statul Islamic este “pe cale să fie oprit”

Organizaţia teroristă Statul Islamic (SI) "este pe cale să fie oprită" în Irak şi în Siria, a afirmat coaliţia condusă de Statele Unite, informează Mediafax.

Prin "mia" de atacuri care au avut loc din august, "dinamica SI a fost oprită", a declarat secretarul de Stat american John Kerry.

"Au fost nevoiţi să-şi schimbe tacticile, ceea ce le afectează acţiunile", a adăugat el, după ce s-a întâlnit cu miniştri de Externe din aproape 60 de ţări care participă la coaliţia împotriva acestei grupări ultraviolente în Irak şi Siria.

În declaraţia finală, participanţii afirmă că atacurile aeriene încep "să dea rezultate", dar recunosc că este necesar un efort mai mare pentru a reduce veniturile – petroliere – ale SI şi a "controla fluxul de combatanţi terorişti străini".
"Nu am constatat nicio schimbare", a declarat, în schimb, preşedintele sirian Bashar al-Assad. "Nu se poate pune capăt terorismului prin atacuri aeriene. Forţe terestre care să cunoască geografia şi să acţioneze concomitent sunt indispensabile", a subliniat el într-un interviu pentru săptămânalul francez Paris-Match.

Această reuniune a coaliţiei este prima la acest nivel de la începutul atacurilor americane în Irak, pe 8 august. Unsprezece ţări arabe şi Turcia, toate inamice declarate ale lui al-Assad, au participat la eveniment, dar şi premierul irakian Haider al-Abadi.

Reuniunea a început la câteva ore după ce Pentagonul a anunţat că Iranul a efectuat în ultimele zile raiduri aeriene contra SI în estul Irakului.

Teheranul, care nu a confirmat atacurile, este un aliat circumstanţial neaşteptat, iar Statele Unite au reafirmat că refuză în mod categoric orice coordonare militară cu Iranul.

Pentagonul a precizat miercuri că atacurile aeriene iraniene au vizat jihadişti din SI într-o zonă din estul Irakului în care avioanele americane nu operează.

"Au avut loc în provincia de est Diyala", a declarat Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului. "Noi nu acţionăm acolo", a adăugat el, potrivit Mediafax.

Comentând anunţarea atacurilor iraniene, Kerry a apreciat că "acest lucru are un efect care, în final, este pozitiv".
Teheranul echipează deja atât miliţii şiite în Irak, cât şi unităţi ale armatei irakiene, cu puşti şi lansatoare de rachete. Iranul a pus totodată la dispoziţia Irakului avioane de luptă de tip Suhoi-25.

Statele Unite sunt "motorul" coaliţiei internaţionale contra Statului Islamic, care a proclamat în iunie un "califat" de o parte şi de alta a frontierei, în Siria şi Irak, în care dispune de aproximativ 30.000 de combatanţi şi unde a decapitat mai mulţi ostatici occidentali.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă