20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPeste 50.000 de teroriști luptă pentru Statul Islamic

Peste 50.000 de teroriști luptă pentru Statul Islamic

Mișcarea ultraradicală Statul Islamic (SI) a adunat peste 50.000 de teroriști care luptă în Siria, o zecime dintre ei fiind recrutaţi doar în luna iulie, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, scrie Mediafax.

"Numărul combatanţilor islamişti mobilizaţi în Siria a depăşit 50.000, dintre care peste 20.000 nu sunt sirieni", a afirmat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.

"Iulie a fost luna în care s-au făcut cele mai multe recrutări" de la apariţia acestei grupări în Siria, în 2013, cu peste 6.000 de noi combatanţi.

"Cel puţin 5.000 de combatanţi sirieni s-au alăturat taberelor SI la Rakka şi Alep (nord)", potrivit lui Abdel Rahmane, care precizează că 800 dintre ei sunt foşti rebeli, în timp ce alţii nu au purtat niciodată arme.

În războiul care devastează Siria, rebelii luptă atât împotriva regimului lui Bashar al-Assad, cât şi contra SI, care controlează teritorii vaste în Siria şi în Irak, mai scrie Mediafax.

Pe lângă cei 5.000 de sirieni, SI a recrutat în iulie "aproape 1.100 străini, printre care ceceni, europeni, arabi, asiatici, dar şi musulmani din China", majoritatea veniţi prin Turcia, precizează directorul OSDO.

Acestora li s-au adăugat şi 200 de jihadişti care au părăsit rândurile Frontului al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida.

SI, gruparea extremistă care provoacă teroare în teritoriile pe care le controlează, este vizată de aproximativ zece zile de atacuri aeriene americane în nordul Irakului.

De asemenea, gruparea a fost vizată în ultimele zile în Siria de raiduri ale Forţelor Aeriene Siriene.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă