10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul Islamic pierde teren în Irak. Trupele guvernamentale au preluat controlul asupra...

Statul Islamic pierde teren în Irak. Trupele guvernamentale au preluat controlul asupra oraşului strategic Baiji

Forţele guvernamentale irakiene au intrat ieri în Baiji, oraş aflat la nord de Bagdad, preluând controlul asupra a două cartiere din această localitate strategic, ocupată de mai multe luni de jihadişti, au dat asigurări ofiţeri din cadrul armatei, citaţi de AFP, relatează Mediafax.

 

Forţele guvernamentale irakiene "au intrat în Baiji (…) şi au avansat spre cartierele Al-Sinai şi Al-Tamim, pe care le-au eliberat" de jihadişti, potrivit generalului Abdulwahab al-Saadi, însărcinat cu coordonarea operaţiunilor militare în această zonă.

"Forţele noastre staţionează în mai multe locuri şi la bariere" din oraş, a adăugat comandantul Hassan Mekhlif, care a participat la operaţiuni, confirmând reluarea controlului asupra celor două cartiere.

Un alt general din cadrul armatei a explicat că asaltul de la Baiji a fost precedat de bombardamente împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI), care au ocupat acest oraş în iunie, la puţin timp după lansarea unei ofensive-fulger în Irak.

Potrivit acestui general, asaltul de la Baiji a fost întrerupt de un atac asupra cartierului general al comandamentului însărcinat cu operaţiuni în zonă, situat la Universitatea din Tikrit, la sud de Baiji. Insurgenţii, care au încercat să provoace explozia a trei maşini-capcană împotriva clădirii, au fost respinşi la capătul a trei ore de confruntări, a adăugat el.

Forţe irakiene de securitate, miliţii şi membri ai triburilor aliate Guvernului de la Bagdad s-au concentrat în ultimele zile în zona Baiji, avansând dinspre sud în cadrul unei operaţiuni lansate în urmă cu peste două săptămâni pentru reluarea controlului asupra acestui oraş.

 

Cele mai citite

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă