12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialStatut special pentru Donbas în Constituția Ucrainei. Cine l-a făcut pe Poroșenko...

Statut special pentru Donbas în Constituția Ucrainei. Cine l-a făcut pe Poroșenko să se răzgândească

Deputații ucraineni au aprobat, joi, trimiterea către Curtea Constituțională a unui proiect de lege care prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse, informează Agerpres.

Președintele Petro Poroșenko a recunoscut că este o decizie dificilă, dar a subliniat că aliații occidentali doresc ca reforma să fie ”condusă cu succes”

”Nu putem crea noi înșine o situație în care Ucraina ar ajunge singură în fața agresorului rus (…) Agresiunea nu se va opri nici într-o lună, nici într-un an. Trebuie să învățăm să trăim în aceste condiții”, a punctat Poroșenko.

Astfel, deputații ucraineni au aprobat trimiterea proiectului de lege către Curtea Constituțională. Dacă aceasta din urmă nu are obiecții, atunci proiectul va fi supus votului legislativului la toamnă, după vacanța parlamentară, pentru a fi adoptat fiind nevoie de o majoritate de două treimi.

————–

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, ar fi decis să includă, după vizita Victoriei Nuland, în cele din urmă prevederea cu privire la statutul special al regiunii Donbas (estul separatist al țării) în proiectul de reformă constituțională, care urmează să fie supus dezbaterii joi în Parlamentul Ucrainei, relatează Agerpres.  

Poroșenko a trimis parlamentului joi dimineața amendamentele modificate privind descentralizarea, care prevăd statut special pentru Donbas. Inițial, amendamentele nu includeau referirea la statutul special pentru Donbas, lucru ce a provocat critici dure din partea liderilor separatiști din Donețk și Lugansk.

”Conform unor informații, modificări în acest sens s-au făcut în cursul vizitei secretarului de stat adjunct Victoria Nuland la Kiev”, relevă Ukrainskaia Pravda, citată de mass-media ruse. Secretarul de stat adjunct american Victoria Nuland a sosit miercuri la Kiev într-o vizită de două zile.

La rândul său, Oxana Sâroid, a confirmat în pagina sa de Facebook că se ‘exercită presiuni’ asupra deputaților ucraineni pentru a-i determina să voteze această modificare privind statutul special. ”Se fac o mulțime de presiuni asupra parlamentarilor din partea comunității internaționale pentru ca așa-numitele ‘republici populare’ Donețk și Lugansk să primească statut special în Constituția noastră. Se argumentează prin necesitatea de a ‘demonstra aplicarea acordurilor de la Minsk”, scrie ea, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Conform uzanțelor, Rada Supremă urmează să includă acest proiect pe ordinea de zi a legislativului și să-l transmită spre examinare Curții Constituționale. După aceea, pentru a trece, acest proiect de lege trebuie să obțină 226 de voturi în prima lectură și 300 de voturi în a doua lectură.

Într-un discurs susținut miercuri seara la Casa Americii din capitala ucraineană, Nuland a calificat drept ”istorică” sesiunea de joi a Parlamentului, având în vedere că vor fi supuse atenției deputaților și o serie de proiecte de legi necesare pentru a obține următoarea tranșă de la FMI.

”Aș vrea să spun că mâine (joi) Parlamentul Ucrainei va avea încă o zi istorică, la fel ca multe altele în ultimele opt luni, pentru că se lucrează la o nouă legislație menită să schimbe țara. Mâine însă parlamentul va examina un pachet complet de reforme legislative care va finaliza ceea ce cere FMI pentru a oferi următoarea tranșă a împrumutului pentru Ucraina”, a declarat miercuri seara Victoria Nuland.

Tot atât de importante sunt și legile referitoare la descentralizarea puterii, care prin definiție sunt concepute să reducă influența Kievului în regiuni și fluxul de bani de la nivel regional către centru, scrie la rândul său ziarul ucrainean Segodnia, indicând că reforma privind descentralizarea este prevăzută și în acordurile din februarie de la Minsk.

 

 

Cele mai citite

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...
Ultima oră
Pe aceeași temă