14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialStoltenberg: Decizia NATO privind aderarea Ucrainei rămâne valabilă

Stoltenberg: Decizia NATO privind aderarea Ucrainei rămâne valabilă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, că decizia adoptată la summitul de la București, potrivit căreia Ucraina va deveni membră a Alianței, rămâne valabilă, informează RIA Novosti, citată de Mediafax.

"Uşa rămâne deschisă. În timpul summitului de la Bucureşti am decis că Ucraina va fi membru (al NATO). Această decizie este valabilă în continuare dacă Ucraina îndeplineşte criteriile de aderare", a afirmat Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, la Haga.

Potrivit secretarului general al NATO, "dacă problema aderării Ucrainei nu a fost evocată în ultimii ani, este pentru că această ţară a optat pentru un statut neutru". "Respect această alegere. Este vorba despre o decizie adoptată de un stat suveran", a adăugat el.

"Politica Alianţei nu s-a schimbat: uşa rămâne deschisă. Ea este deschisă pentru ţările care îndeplinesc criteriile definite pentru aderarea la NATO", a conchis Stoltenberg.

La 29 august, Guvernul ucrainean a înaintat Parlamentului o lege care abrogă statutul neutru al ţării şi care prevede reluarea politicii axate pe aderarea sa la NATO. Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat cu această ocazie că obiectivul Kievului este să "obţină un statut particular în relaţiile sale cu Alianţa".

Cele mai citite

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă