13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialStratfor: Protestele ameninţă Guvernul fragil de la Chişinău

Stratfor: Protestele ameninţă Guvernul fragil de la Chişinău

Protestele de sâmbătă şi duminică pot afecta stabilitatea Guvernului moldovean minoritar, arată o analiză realizată de agenţia Stratfor şi preluată de Mediafax.

Deşi din Guvern fac parte două partide prooccidentale – Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Guvernul minoritar îşi poate promova legislaţia în Parlament doar cu susţinerea comuniştilor proruşi (PCRM).

În plus, Republica Moldova se confruntă cu provocări economice semnificative, în contextul în care economia sa este strâns legată de Rusia, mai ales prin banii trimişi de moldovenii aflaţi la muncă. Fluctuaţiile rublei au condus la o slăbire a leului moldovenesc, iar embargoul impus de ruşi i-a afectat pe agricultori, care au încercat să găsească pieţe alternative de export.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Adrian Candu, a publicat la începutul lunii mai 2015 un raport despre "dispariţia" sumei de un miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti, producând furia cetăţenilor moldoveni. Raportul, comandat de către Banca centrală firmei americane Kroll, reprezenta o etapă confidenţială în primele faze ale anchetei, însă mai multe grupuri de opoziţie au profitat şi au organizat demonstraţii ample împotriva corupţiei. Zeci de mii de persoane au răspuns apelului, pe 3 mai, cerând Guvernului să acţioneze împotriva corupţiei şi să demită câţiva oficiali.

Principala forţă din spatele protestelor a fost Platforma Civică pentru Demnitate şi Adevăr, înfiinţată recent şi finanţată de Viorel şi Victor Topa, doi oameni de afaceri "exilaţi", aflaţi în conflict cu vicepreşedintele PDM Vladimir Plahotniuc. Protestatarii au dat Guvernului termen două săptămâni să demită vinovaţii şi să treacă la fapte cu privire la dispariţia miliardului de dolari. Ei au anunţat o grevă şi, în cazul în care puterea nu le îndeplineşte revendicările, o acţiune de protest după 17 mai.

Tineretul Moldovean, un grup care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, se foloseşte de asemenea de scandalul bancar pentru a atrage oponenţii Guvernului. Grupul plănuieşte o acţiune de protest sâmbătă, la Chişinău, la care ar urma să participe şi membri ai Platformei.

În pofida plasării sub arest la domiciliu a omului de afaceri Ilan Shor, suspectat în cazul dispariţiei miliardului, moldovenii sunt îngrijoraţi în continuare de modul în care Guvernul abordează cazul. În contextul nemulţumirilor de natură politică şi economică, aceste proteste pot destabiliza "semnificativ" Executivul, scrie Stratfor, care nu exclude prăbuşirea acestuia. Guvernul a dat deja semne că este îngrijorat de impactul protestelor, expulzându-l şi interzicându-i intrarea în ţară liderului grupului Acţiunea 2012 George Simion, care susţine unificarea Republicii Moldova cu România.

De asemenea, în contextul alegerilor locale din iunie, nemulţumirile şi tulburările provocate de scandaluri de corupţie ar putea afecta partidele prooccidentale şi favoriza partidele proruse, apreciză Stratfor.

Slăbirea sau un eventual colaps al Guvernului moldovean înainte de Summitul Parteneriatului Estic prevăzut la Riga în perioada 19-20 mai reprezintă totodată un semnal, pentru Uniunea Europeană, potrivit căruia procesul deja dificil al integrării europene se poate încetini sau chiar se poate inversa.

Prin aşezarea sa geografică între Ucraina şi România şi prin conflictul îngheţat din regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria, Republica Moldova reprezintă un partener strategic pentru Occident, însă nemulţumirea generalizată şi protestele vor slăbi poziţia ţării şi-i vor submina planurile de integrare occidentală, subliniază Stratfor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă