15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStudiu. Ultimele patru atentate din GERMANIA au în comun instabilitatea psihică

Studiu. Ultimele patru atentate din GERMANIA au în comun instabilitatea psihică

Instabilitatea psihică este singurul factor comun al celor patru indivizi care au comis atacurile din Germania în ultima săptămână, a transmis marţi un grup de analişti de risc, relatează DPA citată de Agerpres.

Potrivit acestor analiști, există ”puţine motive” de teamă în legătură cu un atac terorist organizat la scară largă în Germania.

Atacul cu toporul dintr-un tren de călători din Bavaria, masacrul cu armă de foc din Munchen, atacul cu cuţitul din Reutlingen şi atentatul sinucigaş din Ansbach, toate comise în ultima săptămână în sudul Germaniei, au puţine în comun, afirmă într-un raport grupul de consultanţă Control Risks, cu sediul la Londra. 

”Toţi cei patru atacatori păreau să aibă tulburări mintale rezultate din trecutul lor. Instabilitatea generală tot mai mare pare să fi făcut să fie mai uşor pentru astfel de persoane să dorească să se exprime prin violenţă”, este de părere grupul de analişti. 

Toate crimele au fost comise ”în scopul de a alimenta tensiunile din ţară şi de a accelera polarizarea societăţii germane”, mai spune Control Risks. 

În pofida unor temeri fără precedent în Germania în legătură cu valul de atentate teroriste similare celui din Franţa, analistul David Lea consideră că ”există puţine motive să se creadă că următoarea celulă teroristă – organizată, eficientă şi foarte motivată – va ataca Berlinul”. 

Control Risks consideră că atacul sinucigaş din Ansbach reprezintă cel mai mare motiv de îngrijorare, deoarece atacatorul a folosit un dispozitiv exploziv sofisticat, ceea ce indică faptul că s-ar putea ca el să fi avut complici sau că a fost susţinut de o reţea teroristă. 

Cincisprezece persoane au fost rănite în atacul survenit în apropierea locului unde se desfăşura un festival de muzică duminică seara. Majoritatea dintre ele au fost atinse de fragmentele din şrapnelul pe care atacatorul de 27 de ani îl avea în rucsacul său împreună cu dispozitivul exploziv.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă