13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: Veniturile grupării Stat Islamic au scăzut

Studiu: Veniturile grupării Stat Islamic au scăzut

Veniturile lunare ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au scăzut cu aproximativ 30% faţă de anul trecut. Astfel, în luna martie au fost înregistrate venituri de 56 de milioane de dolari, față de cele 80 de milioane de dolari, încasate la mijlocul lui 2015. În aceste condiții, organizaţia extremistă a fost nevoită să introducă noi impozite în teritoriile aflate sub controlul său, între care şi o taxă pentru repararea antenelor parabolice, potrivit unui studiu citat de AFP, informează Agerpres.

Un raport al IHS, institut specializat care publică în mod regulat rapoarte cu privire la teritoriile aflate sub controlul Stat Islamic, care se bazează pe informaţii preluate din mass-media sociale şi din surse prezente în Siria şi Irak, afirmă și că producţia petrolieră în zonele aflate sub controlul SI a scăzut de la 33.000 la 21.000 de barili pe zi. 

Pierderile au legătură cu loviturile aeriene lansate de Rusia şi coaliţia condusă de SUA. 

Aproximativ jumătate din veniturile SI provin din impozitări şi din confiscarea de afaceri şi de bunuri, potrivit raportului. Petrolul reprezintă 43% din acest total, restul provenind din traficul de droguri, vânzarea de energie electrică şi din donaţii, potrivit raportului. 

Potrivit IHS, Stat Islamic a pierdut circa 22% din teritoriul său în ultimele 15 luni şi nu a mai putut să-şi impună legea decât unui număr de 6 milioane de persoane, faţă de 9 milioane înainte. Astfel, veniturile sale fiscale s-au diminuat. 

„Stat Islamic şi-a crescut în prezent impozitele la serviciile de bază şi caută noi modalităţi de a obţine bani de la populaţie”, a declarat  analistul şef la IHS Jane, Ludovico Carlino.

Potrivit IHS, grupul radical a introdus de asemenea amenzi pentru cei care nu răspund în mod corespunzător la întrebările cu privire la Coran, precum şi posibilitatea ca persoanele să plătească în numerar pentru a evita pedeapsa corporală.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă