11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialStudiu occidental despre RUSIA. Economia se prăbuşeşte, cheltuielile militare cresc

Studiu occidental despre RUSIA. Economia se prăbuşeşte, cheltuielile militare cresc

„Rusia rămâne fără bani”, relevă un studiu occidental prezentat în  ziarul britanic The Telegraph.

Studiul publicat de britanici se bazează pe datele furnizate de Institutul SIPRI de la Stockholm, care arată că cheltuielile militare ale Rusiei au crescut brusc în ultimii cinci ani.

În aceeaşi perioadă, cheltuielile militare ale celor mai bogate state europene membre NATO (Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia) au fost constante.

Potrivit SIPRI, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut în 2014 cu 8,1 procente faţă de 2013, ajungând la 84 miliarde de dolari.

Citeşte şi: FOTO. SUA se mențin lider MILITAR mondial. O țară din ESTUL Europei urcă în top

Principalele achiziţii din 2014 au fost avioanele de luptă Suhoi 34, cu rază lungă de acţiune, precum şi sistemele de rachete sol – aer S-400. În 2015, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut din nou, cu 15 la sută, faţă de 2014, afirmă SIPRI.

În schimb, în aceeaşi perioadă, economia Rusiei a scăzut dramatic. Conform jurnaliştilor britanici, situaţia se explică prin estimările greşite ale Kremlinului, care a mizat pe resursele de ţiţei şi de gaze naturale ale Rusiei.

Doar că, în ultimii ani, preţul acestor resurse pe piaţa mondială a scăzut, pe de o parte datorită exporturilor masive de petrol din Arabia Saudită (aliat al SUA), precum şi datorită extinderii procedurilor de exploatare a gazelor de şist în SUA.

În această  conjunctură, economia Rusiei se află „în criză profundă”, suferind o recesiune de 4,6 procente în ultimele 12 luni. Conform estimărilor occidentale, produsul intern brut al Rusiei ar putea fi, în 2016, cu 5 procente mai mic decât în anul 2015.

Citeşte şi:  Comandantul NATO din Europa, generalul Hodges: RUSIA poate BLOCA accesul în Marea Neagră

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă