6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA: Acord în Congres între republicani şi democraţi pentu evitarea închiderii administraţiei...

SUA: Acord în Congres între republicani şi democraţi pentu evitarea închiderii administraţiei federale

Congresul va vota în zilele următoare, potrivit unui calendar care nu a fost încă anunţat, o lege privind finanţele generale în valoare de 1.014 miliarde de dolari pentru exerciţiul bugetar 2015 (octombrie 2014 – septembrie 2015), au anunţat congresmenii democraţi şi republicani care se ocupă de negocierile bugetare, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Statul federal era finanţat doar până la 11 decembrie. În octombrie 2013, din cauza neadoptării unei legi a finanţelor la timp, Congresul a declanşat o paralizie guvernamentală timp de 16 zile.

Apărarea primeşte 554 de miliarde de dolari, dintre care 64 de miliarde pentru operaţiunile externe, care includ cinci miliarde de dolari cerute de preşedintele Barack Obama pentru finanţarea războiului împotriva organizaţiei Stat Islamic. În această anvelopă de urgenţă, 1,6 miliarde vor fi consacraşi antrenamentului şi echipării forţelor irakiene şi kurde. Planul de antrenament şi echipare a rebelilor sirieni moderaţi este finanţat cu 500 de milioane de dolari, în timp ce Camera Reprezentanţilor a refuzat iniţial să deblocheze creditele pentru acest plan.

În schimb, Congresul nu a finalizat în totalitate cererea lui Barack Obama pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola în Statele Unite şi străinătate. Suma fixată, de 5,4 miliarde de dolari, este mai mică cu 800 de milioane de dolari decât cerută de Casa Albă. Congresul a dezamăgit şi amatorii de cannabis. Un articol împiedică oraşul Washington să legalizeze consumul de cannabis, în pofida aprobării prin referendum în noiembrie. Congresul dispune de fapt de drept de veto bugetar în ceea ce priveşte afacerile capitalei federale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă