14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSUA: Casa Albă nu consideră necesară o zonă-tampon între Siria şi Turcia

SUA: Casa Albă nu consideră necesară o zonă-tampon între Siria şi Turcia

Administraţia de la Washington nu ia în calcul  crearea unei zone-tampon între Siria şi Turcia pentru a proteja persoanele strămutate din cauza conflictului armat din Siria."Este o idee pe care turcii au avansat-o în mai multe rânduri, iar noi am discutat, evident, cu ei despre ea, dar nu este studiată în prezent", a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Executivului american, preluat de Mediafax.

Cu câteva ore mai devreme, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic Philip Hammond, că această idee merită "efortul să fie examinată".

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc a pledat în mai multe rânduri pentru instaurarea unei zone-tampon şi unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei, cu scopul de a proteja sectoare aflate sub controlul opoziţiei moderate faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi populaţii care se refugiază din calea războiului civil din ţara lor. Erdogan declara, marţi, că numărul refugiaţilor sirieni din regiunea Kobane găzduiţi în Turcia a ajuns la 200.000 de persoane.

Parisul a anunţat miercuri că susţine o asemenea iniţiativă. Şeful statului francez François Hollande susţine crearea unei asemenea zone-tampon "pentru găzduirea şi protejarea persoanelor deplasate", a anunţat preşedinţia franceză, după o convorbire telefonică între Hollande şi Erdogan.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă