10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA: Oroare la San Bernardino

SUA: Oroare la San Bernardino

La mai puţin de o săptămână după atacul comis contra unui centru de planing familial în Colorado Springs, un alt episod cu împuşcături a avut loc la San Bernardino, în California provocând uciderea a 14 persoane şi rănirea altor 17.

Puţin după ora 11 dimineaţa, miercuri 2 decembrie, doi indivizi la bordul unui 4×4 de culoare „sumbră” au venit la Inland Regional Center, un centru social din San Bernardino care vine în ajutorul peroanelor cu handicap. Cei doi pasageri, un bărbat şi o femeie,super- înarmaţi, au intrat în centru şi au deschis focul câteva minute şi apoi au luat-o la fugă, potrivit poliţiei din acest oraş situat la circa 50 km la est de Los Angeles. Complexul vizat este compus din trei clădiri unde lucrează 670 angajaţi şi atacul celor doi a intervenit în timpul unei reuniuni a grupurilor de susţinere. După fuga trăgătorilor, oraşul a rămas paralizat o bună parte a zilei de miercuri, 2 decembrie, autorităţile cerând locuitorilor să rămână în case în timp ce clădirile guvernamentale, întreprinderile şi magazinele au închis porţile. Atacul se pare că a fost bine planificat prevăzând o cale de evacuare şi autorităţile nu exclud participarea unor persoane suplimentare la pregătirea evenimentului şi la fuga atacatorilor.

La locul tragediei în care au fost ucise 14 persoane şi rănite alte 17, au sosit imediat ambulanţe care au evacuat trupurile cu targa, forţele speciale ale poliţiei în blindate uşoare şi elicopterele se roteau pe cerul oraşului.

Căutarea suspecţilor a dus poliţia în comuna vecină, Redlands şi câteva ore după împuşcături, o maşină care părăsea una dintre case a fost vizată de poliţie. Revenită în San Bernardino, maşina a fost oprită şi s-a declanşat un schimb de focuri între ocupanţi şi poliţie, cei doi atacatori fiind ucişi. Suspecţii au fost identificaţi ca Syed Rizwan Farook, 28 ani, şi Tashfeen Malik, 27 ani. Erau căsătoriţi şi aveau un copil de şase luni. Potrivit poliţiei, bărbatul, născut în SUA, a lucrat cinci ani ca funcţionar în centrul mitraliat dar FBI a declarat că el nu făcea obiectul unei supravegheri.

Motiv necunoscut

Motivul atacului este încă un mister pentru poliţie şi şeful poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan, declara că autorităţile nu exclud un act de terorism. Bărbatul era născut în SUA dar naţionalitatea femeii este încă nedeterminată.

Carnagiul de miercuri amplifică preocuparea privind violenţa cu arme de foc şi securitatea, alimentată de atacul sângeros din Colorado Springs, de săptămâna trecută şi a atacurilor din Paris acum trei săptămâni comise de militanţi islamişti care au ucis 13o persoane. Atacul din San Bernardino pare să difere de alte atacuri sângeroase comise recent în SUA, în special prin participarea a două persoane şi nu a unui singur atacator. O a treia persoană văzută fugind din zona incidentului a fost arestată dar a fost eliberată dovedindu-se că nu a participat la atac. a venit la scurt timp după altele.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă