21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Proiectul armelor cu laser este aproape finalizat în SUA

FOTO. Proiectul armelor cu laser este aproape finalizat în SUA

Trupele americane vor primi în curând în dotare arme cu laser, au anunțat Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army).

O echipă de experți condusă de Mary J. Miller, asistent adjunct pentru Cercetare și Tehnologie al secretarului Forțelor Terestre, a fost audiată de membri ai Comisiei pentru Forțele Armate a Congresului SUA.

Membrii Comisiei au întrebat cât de aproape sunt Forțele Terestre de a dezvolta arme cu energie directă, ofensive și defensive. “Cred că foarte aproape”, le-a răspuns Mary J. Miller. Ea a precizat că US Army sunt preocupate să obțină laseri de înaltă energie.

Forțele Terestre vor utiliza arme cu energie directă (laser) împotriva rachetelor de croazieră, a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) și împotriva artileriei inamice. Forțele Terestre trebuie să înțeleagă foarte bine întreaga capacitate a armelor laser, “înainte ca ele să fie oferite unui soldat”, a explicat Mary J. Miller.

Separat, Forțele Aeriene și Forțele Navale americane dezvoltă programe proprii de dotare cu arme laser. Forțele Aeriene utilizează deja echipamente laser pe avioane de transport, pentru a contracara sistemele de detecție în infraroșu ale rachetelor inamice. Dar acum se construiește un laser ofensiv care să fie instalat pe aeronave. Una dintre locațiile implicate în program este baza aeriană Kirtland (New Mexico), unde US Air Force lucrează împreună cu specialiști de la firma Boeing. Proiectul se numește Guide Star.

La rândul lor, Forțele Navale lucrează la arme cu energie directă care să intre în dotarea navelor de suprafață, a submarinelor și a Infanteriei Marine.

Discuțiile reprezentanților US Army cu membrii Congresului au avut ca temă bugetul pentru anul fiscal 2017. Totuși, armele cu laser ar intra efectiv în dotare abia în anul 2023.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă