15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA: Reformele pentru imigranţi. Luptă directă între Obama şi republicanii din Congres

SUA: Reformele pentru imigranţi. Luptă directă între Obama şi republicanii din Congres

Liderii republicanilor din Congresul Statelor Unite au anunţat deja prima bătălie directă cu preşsedintele democrat Barack Obama. Câmpul de luptă îl reprezintă planul preşedintelui de a regularizare a situaţiei în care se află milioane de imigranţi ilegali din Statele Unite, plan pe care Obama ar urma să-l anunţe până la sfârşitul anului, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Aproape cinci milioane de imigranţi ar putea fi vizaţi de acest plan, potrivit cotidianului The New York Times. Numărul exact al persoanelor care vor beneficia de această reformă va depinde de criteriile stabilite de preşedintele Barack Obama, în special numărul anilor de prezenţă în Statele Unite. În total, aproximativ 11,7 milioane de imigranţi ilegali trăiesc în Statele Unite, dintr-o populaţie de 319 milioane de locuitori, potrivit Migration Policy Institute.

Oficiali americani au declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru cotidianul The New York Times, că părinţii copiilor cu cetăţenie americană sau care deţin permisul permanent de rezidenţă (Cartea Verde) ar putea primi, pentru o perioadă determinată, documente care să le permită să lucreze legal şi să îi protejeze de o eventuală expulzare.

Un anunţ oficial nu este aşteptat mai devreme de sâmbătă, după revenirea preşedintelui Barack Obama din turneul asiatic.

Potrivit Fox News, alte măsuri ale planului, care conţine 10 puncte, vizează în special securitatea graniţelor, salarizarea poliţiştilor de la graniţa cu Mexicul şi vizele pentru străinii cu înaltă calificare.

Republicanii, majoritari în Congres în urma victoriei în alegerile parţiale din 4 noiembrie, au avertizat de mai multe luni Casa Albă în legătură cu aprobarea măsurilor, considerând că acestea reprezintă o amnistie.

Noile informaţii publicate joi de cotidianul The New York Times au fost urmate de noi avertismente ale republicanilor. "Vom lupta cu toate mijloacele împotriva preşedintelui dacă îşi va menţine planul", a declarat, joi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner. "Toate opţiunile sunt pe masă", a adăugat el, fără a dezvălui strategia pe care o iau în calcul republicanii.

Conservatorii fac presiuni pentru folosirea legii bugetului, pe care Congresul urmează să o adopte până la 11 decembrie, pentru a bloca iniţiativa prezidenţială, prin introducerea unui articol care să elimine fondurile necesare pentru planul de regularizare. O astfel de tactică ar putea duce la un impas şi la închiderea parţială a statului federal ("shutdown"). Un astfel de scenariu a avut loc în octombrie 2013, iar liderii republicanilor spun că vor să evite repetarea situaţiei.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...
Ultima oră
Pe aceeași temă