4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA acuză Rusia, la ONU, de incursiune în Ucraina

SUA acuză Rusia, la ONU, de incursiune în Ucraina

SUA a acuzat Rusia la ONU de incursiune în Ucraina și subminarea armistiţiului semnat între autoritățile de la Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Potrivit Mediafax, acuzațiile vin după apariția unor informaţii despre introducerea de trupe şi material militar în zone aflate sub controlul rebelilor.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Samantha Power a acuzat Moscova de duplicitate, prin continuarea războiului în Ucraina în timp ce vorbeşte despre pace. Adjunctul ambasadorului rus la ONU Aleksandr Pankin a respins aceste acuzaţii drept propagandă.

Statele Unite au convocat Consiliul de Securitate al ONU miercuri, după ce NATO a acuzat Rusia că trimite trupe, artilerie şi sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina.

"Tiparul este clar", a declarat Power în cadrul acestei reuniuni, subliniind că "Rusia şi-a asumat angajamente pe care nu le-a îndeplinit". "Rusia a negociat un plan de pace, iar apoi l-a subminat în mod sistematic pas cu pas. Ea vorbeşte de pace şi continuă să alimenteze războiul", a acuzat Power.

Însă Pankin a declarat că afirmaţiile NATO "nu reflectă situaţia de pe teren" şi i-a acuzat pe membrii Consiliului de Securitate al ONU de o "incursiune în propagandă", potrivit sursei citate.

De asemenea, adjunctul secretarului general al ONU însărcinat cu Afaceri Politice Jens Toyber-Frandzen a avertizat în legătură cu o "revenire la un război total". În opinia sa, scenariul alternativ – un conflict îngheţat "cu lupte sporadice de mică intensitate" – ar reprezenta în egală măsură "o catastrofă pentru Ucraina".

Comandantul suprem al NATO, generalul american Philip Breedlove, a declarat miercuri că mobilizarea de trupe ruseşti în Ucraina poate viza consolidarea "buzunarelor" de rezistenţă separatiste "cu scopul de a deţine controlul asupra lor pe termen lung". El nu a precizat care este numărul militarilor, armamentului şi vehiculelor observate. Un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice a confirmat pentru BBC că NATO a "evaluat" că trupele şi echipamentele sunt de origine rusească.
Însă un oficial din cadrul Apărării ruse, generalul-maior Igor Konaşenkov a declarat că "nu au existat şi nu există probe" care să susţină afirmaţiile generalului Breedlove.

De asemenea, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat că avioane cu rază lungă de acţiune urmează să înceapă misiuni de patrulare din Oceanul Arctic şi până la Insulele Caraibe şi Golful Mexic. El a apreciat că situaţia actuală determină Rusia să reia aceste zboruri, întrerupte la sfârşitul Războiului rece.

Ministrul ucrainean de Externe a anunţat anterior că forţele guvernamentale se mobilizează împotriva unei posibile noi ofensive a rebelilor proruşi. Tiruri de artilerie grea s-au intensificat în ultimele zile la Doneţk, în estul Ucrainei, unde au fost ucişi mai mulţi membri ai forţelor de securitate ucrainene, mai arată Mediafax.

Potrivit ONU, peste 4.000 de persoane au murit în conflictul armat dintre forţele guvernamentale şi rebelii proruşi în estul ţării. Aproape un milion de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele de când a început conflictul, în aprilie.

Violenţele continuă în pofida armistiţiului pe care cele două tabere l-au încheiat la Minsk în septembrie, iar relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai slab nivel de la sfârşitul Războiului Rece din cauza acestui conflict.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă