10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAnchetă în SUA: Teroriștii din Stat Islamic ar fi folosit gaz muștar...

Anchetă în SUA: Teroriștii din Stat Islamic ar fi folosit gaz muștar asupra kurzilor din Irak

Statele Unite ale Americii anchetează dacă Statul Islamic a folosit sau nu gaz muştar într-un atac asupra forţelor kurde în Irak, primul indiciu că gruparea jihadistă ar fi putut să obţină această armă chimică interzisă, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică, citat de Mediafax. 

Oficiali americani de rang înalt, citaţi în ediţia de joi a ziarului Wall Street Journal (WSJ), afirmă că deţin “informaţii credibile” potrivit cărora agentul utilizat într-u atac chimic recent este gazul muştar (iperită).

Statul Islamic ar fi putut să obţină gazul în Siria, al cărei Guvern a recunoscut că deţine cantităţi importante din acest agent citotoxic şi vezicant în 2013, când a fost de acord să renunţe la arsenalul său chimic, potrivit ziarului.

Oficiali kurzi au anunţat că forţe peshmerga au fost atacate pe 12 august, lângă Makhmur, la 60 de kilometri sud de Ebril, iar Ministerul german al Apărării a anunţat că aproximativ 60 de luptători au suferit dificultăţi în a respira din cauza atacului – o marcă a folosirii unor arme chimice.

Potrivit Berlinului, în atac pare să se fi folosit obuze cu clor gazos, care sunt toxice, dar nu sunt interzise ca gazul muştar.

Consiliul Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă a anunţat că anchetează informaţiile şi că nu le poate confirma.

 

Cele mai citite

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă