11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSUA anunță că se află în strânsă cooperare cu Turcia, pentru înfrângerea...

SUA anunță că se află în strânsă cooperare cu Turcia, pentru înfrângerea definitivă a grupării Stat Islamic. Turcia refuză să mai primească refugiați de la Mosul

Statele Unite ale Americii și Turcia au convenit vineri la Ankara, în cursul unei vizite a ministrului american al apărării, Ashton Carter, să mențină ”o coordonare strânsă” în scopul unei ”înfrângeri definitive” a grupării Stat Islamic (SI), potrivit Pentagonului, relatează AFP citată de Agerpres.

Carter s-a întâlnit cu mai mulți lideri turci, inclusiv cu președintele Recep Tayyip Erdogan și cu premierul Binali Yildirim, în cursul unei deplasări-fulger în Turcia, un aliat-cheie al SUA în războiul împotriva Statului Islamic (SI).

”Cele două părți au convenit menținerea de contacte frecvente privind interesele lor comune în ansamblu, îndeosebi o strânsă coordonare și o transparență constantă în eforturile coaliției având drept scop înfrângerea definitivă a Statului Islamic”, a indicat Pentagonul într-un comunicat.

Pe de altă parte, ministrul turc al Apărării, Fikri Isik, a declarat că Turcia nu are capacitatea de a găzdui mai mulți refugiați în cazul unui nou aflux din orașul irakian Mosul, unde are loc o ofensivă împotriva Statului Islamic.

În timp ce războiul împotriva jihadiștilor a intrat într-o etapă decisivă în Irak, odată cu bătălia pentru cucerirea orașului Mosul de la Statul Islamic, Washingtonul urmărește cu preocupare tensiunile dintre Ankara și Bagdad. Ankara cere să participe la operațiunile în curs de desfășurare pentru cucerirea de la Statul Islamic a marelui oraș irakian, dar Bagdadul se opune în mod ferm.

În cadrul acestei dispute între aliații săi, Washingtonul îi cere Ankarei să nu se angajeze în operațiuni militare în Irak, fără ”unde verde” prealabilă din partea Bagdadului. Respectarea suveranității Irakului este ”un principiu important” respectat de către toți ceilalți membri ai coaliției, a declarat Ashton Carter jurnaliștilor în avionul care îl transporta în Turcia.

Un alt subiect sensibil este ostilitatea Ankarei față de milițiile kurde siriene YPG, aliatul cel mai eficient al Statelor Unite ale Americii (SUA) în Siria până în prezent în lupta împotriva jihadiștilor.

Armata turcă a anunțat că a ucis între 160 și 200 de membri ai YPG într-un bombardament în nordul Siriei. În avionul care-l transporta către Ankara, Ashton a refuzat să comenteze: ”Nu știm exact ce s-a întâmplat”.

Ankara a lansat la sfârșitul lui august o operațiune terestră, fără precedent, în nordul Siriei, trimițând tancuri și militari pentru a susține opoziția siriană care a înlăturat gruparea Stat Islamic din mai multe locuri.

SUA și coaliția au sprijinit această ofensivă, care a permis tăierea ultimelor căi de acces la frontiera turcă pentru jihadiști. În opinia lui Carter, turcii au obținut o victorie ”extrem de importantă” cucerind, împreună cu rebelii sirieni aliați săptămâna trecută, orașul Dabiq din Siria.

Puciul eșuat din 15 iulie din Turcia a creat însă tensiuni între Washington și Ankara, deoarece autoritățile turce cer cu insistență extrădarea fostului imam turc Fethullah Gulen, exilat în SUA și acuzat că a pus la cale tentativa de lovitură de stat.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă