21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSUA au cerut Egiptului să-i graţieze pe jurnaliştii postului Al-Jazeera

SUA au cerut Egiptului să-i graţieze pe jurnaliştii postului Al-Jazeera

SUA au cerut luni Egiptului să-i graţieze sau să comute pedepsele celor trei jurnalişti ai postului Al-Jazeera condamnaţi la sentinţe între şapte şi zece ani de închisoare, informează Mediafax.

"Îndemnăm Guvernul egiptean să graţieze aceste persoane sau să comute pedepsele, pentru ca ele să fie eliberate imediat, şi să acorde clemenţă tuturor persoanelor condamnate din motive politice", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

"Deschiderea unor anchete împotriva unor jurnalişti care nu oferă informaţii în conformitate cu orientarea Guvernului egiptean constituie o desconsiderare a celui mai elementar principiu al libertăţii presei şi acest fapt aduce atingere procesului democratic din Egipt", a mai explicat Josh Earnest.

Secretarul de Stat american John Kerry, aflat în vizită la Bagdad, a remarcat o sentinţă "înfiorătoare şi excesiv de severă", a doua zi după ce s-a întâlnit la Cairo cu noul preşedinte egiptean Abdel Fattah el-Sissi.

"Condamnarea de astăzi (luni) este (…) înfiorătoare şi excesiv de severă", a declarat Kerry.

Un tribunal egiptean a condamnat luni, la pedepse cuprinse între şapte şi zece ani de închisoare, trei jurnalişti de la postul Al-Jazeera cu sediul în Qatar, acuzaţi de susţinerea grupării Fraţii Musulmani, ţinta unei reprimări sângeroase. Alţi 11 jurnalişti judecaţi în contumacie, dintre care trei sunt străini, şi anume doi britanici şi o olandeză, au fost condamnaţi la zece ani de închisoare.

În total, 16 egipteni erau acuzaţi de apartenenţă la o "organizaţie teroristă" – Fraţii Musulmani – şi că au căutat să "provoace daune imaginii Egiptului", iar patru străini că au difuzat "ştiri false" cu scopul de a susţine confreria.

Cele mai citite

VIDEO. E gata! Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat au pus punct relației. “Viața merge înainte, indiferent de orice”

Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus "adio" după o relație frumoasă de trei ani. Tot ce e frumos are și un sfârșit. Cu...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă