13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA au recunoscut că au forțat intrarea în spitalul din Kunduz

SUA au recunoscut că au forțat intrarea în spitalul din Kunduz

Pentagonul a recunoscut, luni, că trupe americane și afgane au forțat săptămâna trecută intrarea în spitalul organizației umanitare Medici fără Frontiere (MfF) din orașul Kunduz, în nordul Afganistanului, relatează AFP, citată de Agerpres. 

“Au forțat poarta din motive de securitate și crezând că personalul MfF nu se afla la fața locului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, despre intrarea militarilor în spital joi.

Citeşte şi: Noi acuzații în cazul bombardamentului spitalului din Kunduz: Armata americană ar fi distrus probe

El a explicat că trupele afgane și americane veniseră să inspecteze pagubele produse de bombardamentul soldat cu victime la 3 octombrie. Crezând că niciun angajat al MfF nu se afla la fața locului, militarii nu s-au oprit în fața porților închise ale spitaluluideoarece zona a fost recent afectată de lupte, a adăugat el.

“Echipele noastre nu știau că angajații MfF se aflau acolo, iar aceștia au fost nemulțumiți că am intrat peste ei. Este de înțeles”, a adăugat el.

Militarii se aflau la bordul unui vehicul afgan cu șenile, dar nu într-un tanc, a dat asigurări Jeff Davis, spunând că forțele coaliției vor repara intrarea spitalului în această săptămână.

Militarii “au făcut acest lucru deoarece nu au avut de ales. Ei ar fi trebuit să se coordoneze înainte, dar vor remedia situația asigurându-se că poarta va fi reparată”, a declarat el.

O purtătoare de cuvânt a MfF a confirmat pentru AFP intrarea în forță în spital săptămâna trecută, care a avut loc, potrivit acesteia, “în pofida unui acord care stipula că MfF trebuia să fie informată înaintea oricărei noi etape în procedura (de anchetă americano-afgană) implicând personalul sau bunurile ONG-ului”.

“Intruziunea lor neanunțată și în forță a deteriorat clădirea, distrugând posibile probe și generând stres și teamă în rândul echipei MfF”, a adăugat ea.

MfF a cerut desfășurarea unei anchete independente privind bombardamentul american asupra spitalului din Kunduz, singurul unde se practică chirurgia de urgență în această regiune din nordul Afganistanului, care s-a soldat cu moartea a cel puțin 14 dintre angajații săi și a zece pacienți. Alte nouă persoane sunt în continuare date dispărute în urma acestui atac.

Jeff Davis a precizat luni că un prim raport de anchetă privind victimele va fi publicat în această săptămână. O anchetă militară preliminară este așteptată în următoarele două săptămâni, a adăugat el.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă