16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSUA doresc instalarea cât mai rapidă a unui guvern în Republica Moldova

SUA doresc instalarea cât mai rapidă a unui guvern în Republica Moldova

SUA doresc ca în Republica Moldova să fie învestit cât mai repede un guvern, dar nu se pronunţă în favoarea unui anumit candidat pentru funcţia de premier, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, citat de portalul IPN, informează Agerpres.

‘Noi ne bucurăm că Republica Moldova va avea în timpul apropiat un guvern. Nu susţinem un anumit candidat pentru funcţia de premier. Dar vrem să fie format guvernul pentru că ne dorim stabilitate în Republica Moldova, implementarea reformelor şi deblocarea relaţiilor cu FMI’, a afirmat diplomatul american. ‘Nu ţine de competenţa noastră să susţinem un candidat sau altul la funcţia de premier. Sunt chestiuni de politică internă şi noi nu intervenim. Noi doar putem să vă ajutăm în implementarea reformelor’, a reiterat şeful misiunii diplomatice americane la Chişinău. 

‘Nu vreau să vorbesc despre intrigi politice. Se ştie că aranjamente politice există la formarea majorităţilor. Toţi cunoaştem că există corupţie în parlament şi în alte instituţii ale statului. Dar noi nu suntem în drept să ne implicăm. Alegătorii moldoveni sunt cei care trebuie să meargă în instanţă şi să-şi apere drepturile. Instanţele de judecată şi mass-media sunt cele care pot demonstra acest lucru. Sunt necesare probe concludente’, a pledat James Pettit, citat de Jurnal.md şi Timpul.md. 

Ambasadorul SUA în Republica Moldova a reiterat poziţia SUA de a colabora cu orice fel de guvernare de la Chişinău, indiferent de culoarea politică. ‘Nu văd o problemă în alegerile anticipate. Noi vom susţine orice guvernare, indiferent de culoare, să implementeze doar reformele’, a spus el. 

În acelaşi context, ambasadorul american a indicat că mesajul asistentei secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, preluat marţi de către presa din Moldova, a fost înţeles greşit. ‘Victoria Nuland şi-a exprimat bucuria că a fost formată o majoritate parlamentară care poate învesti un nou guvern. Dna Nuland s-a referit la faptul că aceasta este o veste bună, fără a pune accent pe componenţa majorităţii. Şi asta nu înseamnă, neapărat, că noi vom susţine această majoritate. Noi nu ne putem implica în politicile interne ale Moldovei’, a declarat James Pettit. 

Liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, a anunţat la 11 ianuarie crearea unei noi majorităţi parlamentare din 56 de deputaţi ai PD, Partidului Liberal (PL), 14 ‘transfugi’ de la comunişti şi opt parlamentari din cadrul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Ultimul candidat la funcţia de premier al noii majorităţi parlamentare, Pavel Filip, anunţase anterior că speră ca noul guvern să fie învestit până la sfârşitul acestei săptămâni, în condiţiile în care Republica Moldova nu mai are un guvern valid de la sfârşitul lunii octombrie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă