10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialSUA exclud reluarea relaţiilor diplomatice cu Iranul

SUA exclud reluarea relaţiilor diplomatice cu Iranul

Statele Unite sunt de acord să continue dialogul cu Iranul, în special pe tema crizei din Irak, dar cele două ţări sunt departe departe de reluarea relaţiilor diplomatice, întrerupte în urmă cu 34 de ani, a anunţat Departamentul de Stat, potrivit Mediafax.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a confirmat că adjunctul secretarului de Stat, William Burns, s-a "întâlnit pentru scurt timp" cu oficiali iranieni, luni, la Viena, în marja unor negocieri între Iran şi marile puteri asupra programului nuclear al Teheranului.

"Ei au vorbit despre necesitatea susţinerii (unui proces politic) (…) în Irak şi abţinerii" de la inflamarea tensiunilor confesionale între şiiţi şi sunniţi, s-a limitat să spună Jennifer Psaki.

Statele Unite au anunţat la începutul săptămânii că au deschis discuţii directe cu Iranul cu privire la ofensiva jihadiştilor sunniţi din cadrul SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant) în Irak, excluzând însă o cooperare militară cu Teheranul.

"Suntem dispuşi să continuăm angajamentul nostru cu iranienii, aşa cum o facem cu alţi actori regionali, referitor la ameninţarea pe care o reprezintă SIIL în Irak", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Totodată, Psaki a avertizat că nu este vorba despre "lansarea unui proces oficial" de discuţii între Washington şi Teheran şi că cele două ţări sunt "departe" de a lua în calcul reluarea relaţiilor diplomatice.

Relaţiile diplomatice americano-iraniene au fost întrerupte în aprilie 1980, după Revoluţia islamică şi luarea de ostatici de la Ambasada Statelor Unite la Teheran.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunţat, marţi, că Guvernul său va redeschide ambasada de la Teheran, închisă din noiembrie 2011.

"Fiecare ţară ia propriile decizii. Obiectivul nostru este să continuăm negocierile în cadrul P5+1 şi să depunem eforturi în vederea apropierii" poziţiilor, a comentat Psaki, referitor la discuţiile dintre Teheran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Cele mai citite

VIDEO. Accident pe podul Basarab din București. S-a răsturnat o mașină în care se aflau șapte femei

Accident petrecut duminică seară pe Podul Basarab din Capitală. Incidentul a provocat aglomerație în zonă. O mașină în care se aflau șapte femei s-a...

Eșec pentru Gloria Bistrița în finala EHF European League. Dunărea Brăila a terminat pe locul patru

Gloria Bistriţa a pierdut finala EHF European League la handbal feminin, fiind învinsă de formația norvegiană Storhamar cu scorul de 29-27, duminică seară, la...

Companiile chinezești câștigă mai multe licitații pentru explorarea petrolului și gazelor din Irak

Companiile din China au câștigat încă cinci oferte pentru explorarea zăcămintelor de petrol și gaze din Irak, a declarat duminică ministrul irakian al petrolului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă