7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSUA îl va elibera pe spionul evreu Jonathan Pollard. Cum a fost...

SUA îl va elibera pe spionul evreu Jonathan Pollard. Cum a fost motivată decizia

Autorităţile judiciare americane au decis, marți, să-l elibereze condiționat pe spionul israelian Jonathan Pollard, informează Mediafax.

Astfel, Jonathan Pollard, arestat în 1985 şi condamnat la detenţie pe viaţă pentru spionaj în favoarea Israelului, va fi eliberat condiţionat pe 21 noiembrie, au anunţat marţi după-amiază avocaţii deţinutului.

Citește și: Documente declasificate de CIA: Spionul evreu Jonathan Pollard oferea informaţii despre ţările arabe

Oficiali din cadrul Administraţiei Statelor Unite au explicat că decizia eliberării cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard a fost luată de autorităţile judiciare, fără a avea caracter politic sau diplomatic, informează USA Today.

“Statutul domnului Pollard a fost determinat de Comisia pentru eliberării condiţionate, conform procedurilor standard”, a declarat Alistair Baskey, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitatea Naţională.

Mai mult, oficialul american a precizat că nu  există ”absolut nicio legătură între statutul domnului Pollard şi raţiuni de politică externă”.

Americanul Jonathan Pollard, în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1987, pentru oferirea de informaţii secrete Israelului. Pollard lucra ca analist în cadrul serviciilor de informaţii ale Forţelor navale americane. Israelul i-a acordat cetăţenie lui Jonathan Pollard în anul 1995.

Israelul ceruse de mai multe ori public eliberarea lui Jonathan Pollard, dar Washingtonul respinsese solicitările.

Zilele trecute, Wall Street Journal relata că Administraţia Barack Obama ar pregăti eliberarea cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard în tentativa de a relansa relaţiile cu Israelul, afectate de acordul nuclear cu Iranul. “Eliberarea lui Jonathan Pollard va contribui la îmbunătăţirea relaţiilor cu Israelul”, explica un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului.

Presa relatase în 2014 că secretarul de Stat american John Kerry ar fi oferit, în cadrul negocierilor israelo-palestiniene, posibilitatea eliberării lui Jonathan Pollard în cadrul măsurilor de relansare a procesului de pace israelo-palestinian.

Cele mai citite

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

FOTO. Schimbări de design și butoane noi. Cum ar putea arăta iPhone 16

Nici bine nu a trecut febra iPhone 15, căci Apple deja pregătește următorul model, iPhone 16. Potrivit informațiilor apărute în spațiul online, se pare...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...
Ultima oră
Pe aceeași temă