15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA întăreşte colaborarea cu Suedia, pentru a descuraja o eventuală agresiune a...

SUA întăreşte colaborarea cu Suedia, pentru a descuraja o eventuală agresiune a Rusiei

Statele Unite vor întări colaborarea cu Suedia, atât în plan bilateral cât şi prin intermediul NATO, pentru a descuraja o eventuală agresiune a Rusiei în zona scandinavă, a declarat secretarul adjunct american al Apărării, Bob Work.

Oficialul american a avut miercuri o întrevedere de o jumătate de oră, la Pentagon, cu ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist. 

Bob Work şi Peter Hultqvist au discutat despre adâncirea cooperării militare bilaterale, despre colaborarea în cadrul Parteneriatului cu NATO (Suedia fiind stat partener al NATO), precum şi despre securitatea regională.

În acest context, Bob Work a promis Suediei sprijin pentru a-şi spori interoperabilitatea cu NATO şi a felicitat Suedia pentru poziţia ei de „lider în regiunea nordică şi baltică”, informează un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit studiilor internaţionale, cele trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, sunt membre NATO dar au o capacitate militară scăzută. Norvegia, stat membru NATO, are capacităţi militare de nivel mediu.

Suedia este doar stat partener cu Alianţa Atlantică, dar are cea mai puternică armată din zona nordică a Europei. În plus, Suedia a furnizat şi armament, inclusiv avioane de luptă, unor ţări membre NATO, cum ar fi Cehia şi Ungaria.

Citeşte şi: Cele mai bune avioane de luptă ale NATO participă la un exerciţiu în Cehia

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă