11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPlanurile Rusiei în Orientul Mijlociu: SUA l-au dărâmat pe Gaddafi, rușii iau...

Planurile Rusiei în Orientul Mijlociu: SUA l-au dărâmat pe Gaddafi, rușii iau petrolul și gazele Libiei. Vladimir Putin plănuieşte să-și facă o nouă bază aeriană și navală la Marea Mediterană

Donald Trump a sancționat administrațiile anterioare, că au purtat războaie în zone pline de petrol și gaze și nu au reușit să-și impună companiile în acest domeniu. El a promis că o să se ducă și o să ia petrolul și gazele Orientului Mijlociu.

În loc de asta, Putin este cel care merge pe urmele războaielor americane și ia petrolul și gazele. Rusia țintește să-și facă bază aeriană și navală la Tobruk, Libia, ca o întărire a celei din Latakia, Siria, și pentru a-și consolida prezența militară în Marea Mediterană.

Trupe speciale rusești au sosit în Egipt

Serviciile secrete occidentale au raportat sosirea unor trupe speciale rusești, dotate cu drone, la Sidi Barrani, la aproximativ 95 de km de granița dintre Egipt și Libia. Surse din cadrul forțelor de securitate egiptene au spus, sub acoperirea anonimatului, că este vorba de 22 de membri a forțelor speciale rusești și că la începutul lunii februarie, o altă bază egipteană, de la Mersa Matruh, a fost folosită de aviația militară rusească. Mai precis, este vorba de șase avioane de luptă ce au efectuat zboruri în Libia, conform surselor egiptene. Analiștii militari leagă prezența militarilor ruși în Egipt de o posibilă intervenție militară în Libia, de partea generalului Khalifa Haftar, ce se opune Guvernului de la Tripoli susținut de ONU. Strategia lui Putin este simplă: îl sprijină pe Haftar pentru că acesta controla zona cu terminalele petroliere. Însă, de două săptămâni, acesta pierdea controlul asupra terminalelor, în urma atacurilor Brigăzilor de Apărare din Benghazi (BDB).

„Ministerul rus al Apărării nu confirmă trimiterea de trupe speciale în Egipt, pregătite să intervină în Libia”, a declarat vicepreședintele Consiliului Federației pentru Afaceri Externe, Vladimir Dzhabarov. Mai mult, ministerul rus al Apărării a catalogat astfel de știri drept false, susținând că fac parte dintr-un război informațional. Mohamed Manfour, comandant al bazei aeriene Benina din apropiere de Benghazi, a negat că Armata Națională Libiană (LNA) a lui Haftar a primit asistență militară de la statul rus sau de la contractori militari -ruși și a spus că nu există forțe sau baze rusești în estul Libiei.

Putin, de partea cui îi dă petrolul

Armata SUA a refuzat să comenteze. Anul trecut, a existat o coaliție anti-ISIS, teroriștii având un centru important în Sirte. Coaliția, condusă de SUA, a efectuat atacuri aeriene împotriva ISIS și a trimis „consilieri”, constând în trupe speciale, în sprijinul Guvernului de la Tripoli, susținut de ONU. Așa cum în Siria îl sprijină pe dictatorul Bashar al-Assad, care i-a cedat câmpurile gazeifere din Mediterana, președintele rus, Vladimir Putin, îl sprijină pe generalul Haftar, care i-a promis monopol pe afacerile cu petrol și gaze, terminalele fiind la Tobruk, în estul Libiei, la 240 de kilometri de unde se află acum trupele speciale rusești. La 3 martie, generalul Khalifa Hafter și Armata Națională Libiană (LNA) au suferit o înfrângere majoră, pierzând controlul asupra a cinci orașe, inclusiv asupra terminalelor cele mai importante, de la Ras Sidi și Ras Lanuf. În conformitate cu surse ale serviciilor secrete militare, egiptenii și rușii pregătesc o contraofensivă a generalului Haftar, pe care l-au dotat cu tancuri și-i vor oferi sprijin militar aerian, pentru a recuceri terminalele.  

Chat video pe portavionul Kuznețov

Generalul Haftar trebuie să cucerească o regiune cuprinsă între Sirte și Tobruk, în est, cu control asupra câmpurilor de petrol și gaze, asupra rafinăriilor și terminalelor. La Tobruk, Putin intenționează să-și facă o bază aeriană și navală. Această strategie a fost discutată de generalul Haftar și de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, printr-un chat video organizat pe portavionul Amiral Kuznețov, care s-a deplasat, la 12 ianuarie, în portul Tobruk. Recent, generalul libian a fost la Cairo, unde a negociat o colaborare între LNA și armata egipteană. Președintele egiptean, Abdel-Fatteh El-Sisi, a acceptat, după ce s-a consultat cu președintele rus, Vladimir Putin. Deocamdată, nu se cunoaște reacția Administrației Trump față de această nouă acțiune a Rusiei pentru a monopoliza petrolul și gazele din Orientul Mijlociu și nordul Africii, regiuni strategice și pentru SUA.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă