15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSUA renunță temporar la antrenarea rebelilor sirieni

SUA renunță temporar la antrenarea rebelilor sirieni

SUA fac o “pauză” în formarea și echiparea rebelilor sirieni moderați, timp necesar unei revizuiri a acestui program, informează Agerpres.

”Am făcut o pauză” în trimiterea recruților spre centrele de antrenament din Turcia și Iordania, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Citește și: Putin lansează ACUZAȚII grave la adresa SUA: Susţin în mod ILEGAL rebelii în Siria

Dar armata americană “continuă să recruteze” viitori candidați, în perspectiva unei apropiate reluări a instrucțiilor, a precizat el. De altfel, programul continuă pentru cei care l-au început deja, a adăugat Cook.

Acest program de pregătire și echipare a rebelilor sirieni, lansat la începutul anului de SUA și bugetat cu 500 de milioane de dolari, urma să vizeze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate în Siria grupul jihadist Statul Islamic (SI).

Dar el nu a permis pentru moment instruirea decât a două grupuri de 54 și 70 de combatanți, potrivit cifrelor Pentagonului.

Armata americană a recunoscut, între altele, că unii dintre acești combatanți și-au predat săptămâna trecută o parte din echipament și muniții Frontului al-Nosra, filiala siriană a Al-Qaida, trecând într-o zonă controlată de aceasta.

Programul a fost afectat în special prin filtrarea drastică a candidaților de către americani.

Unii experți estimează, de altfel, că voința Washingtonului de a limita aria de acțiune a rebelilor în lupta împotriva Statului Islamic a descurajat mulți dintre potențialii recruți.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă