20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSUA se confruntă cu pericolul terorismului intern

SUA se confruntă cu pericolul terorismului intern

Agenţi FBI au arestat un locuitor din Massachusetts, puternic înarmat, care fabrica bombe în apartament şi proiecta comiterea unui atentat în numele Statului Islamic asupra unei cafenele dintr-un campus universitar.

Tânărul Alexandre Ciccolo, 23 de ani, a fost arestat pentru deţinere  ilicită a unui mare număr de arme de foc şi a fost pus oficial sub acuzare. El este fiul ex-căpitanului de poliţie Robert Ciccolo din Boston, comandant veteran afectat operaţiunilor de intervenţie din timpul atentatelor comise de fraţii Ţarnaiev la maratonul din 2013. Căpitanul Robert Ciccolo a alertat autorităţile de luptă antitero în urmă cu un an că fiul său, cu care a avut doar legături minimale în ultimii ani, „mergea spre un extremism profund”.

Agenţii FBI l-au supravegheat pe Alexandre Ciccolo după ce au fost alertaţi de unele dintre mesajele sale postate pe reţele sociale şi l-au prins când cumpăra o oală sub presiune dintr-un mare magazin din North Adams, Massachusetts. Explozibili şi cuie plasate în astfel de oale sub presiune au fost folosite în atentatul comis la maratonul din Boston în 2013, soldat cu trei morţi şi 264 răniţi. Ciccolo a publicat online o înregistrare a recentului atentat terorist din Tunisia, pe care l-a calificat „genial”. Tânărul fusese condamnat în februarie pentru conducerea unui vehicul în stare de ebrietate, acum a fost inculpat pentru detenţie ilegală de arme de foc, dar justiţia americană intenţionează să adauge  alt cap de acuzare, cel de terorism, pentru că „pregătea un act terorist”.

Radicalizare şi ură

Potrivit Ministerului Justiţiei, Ciccolo a discutat cu un informator al poliţiei – există înregistrarea conversaţiei – despre proiectul său de a comite atentate inspirate de Statul Islamic, în special cu ajutorul mijloacelor artizanale explozive plasate în locuri foarte frecventate, cum ar fi cantinele şi cafenelele universităţilor.

Forţele de ordine au percheziţionat apartamentul tânărului şi au descoperit mai multe cockteiluri Molotov ce conţineau bucăţi de polistiren îmbibate cu ulei de motor pentru „a se lipi de pielea oamenilor şi a complica extinderea incendiului” declanşat, aşa cum a explicat chiar Alexandre Ciccolo. Anchetatorii estimează că el intenţiona să atace un cămin sau o cafenea universitară unde ar fi ucis studenţi şi scena urma să fie transmisă pe internet de un coleg neidentificat.

În apartament, anchetatorii au declarat că au mai găsit material pentru fabricarea de bombe şi „documente de planificare de atacuri” şi hârtii despre jihad. Agenţii FBI arată că el folosea numele Abu Ali al-Amriki şi vecinii au precizat că tânărul se convertise recent la Islam, declara că „nu se teme să moară pentru cauză” şi caracteriza America drept „Satan”.   

Directorul FBI, James Comey, a declarat că agenţii federali au arestat peste 10 persoane cu presupuse legături cu Statul Islamic şi au reuşit să dejoace atentate prevăzute pentru ultimul week-end din iulie.

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă