15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialClasamentul puterilor militare. SUA se mențin lider mondial. Pe ce locuri se...

Clasamentul puterilor militare. SUA se mențin lider mondial. Pe ce locuri se află Rusia și Turcia

O țară din estul Europei  intră în topul primelor 20 de puteri militare ale lumii, relevă un studiu asupra globalizării realizat de Credit Suisse. Conform acestui clasament, Statele Unite rămân prima putere militară mondială. Rusia este, previzibil, imediat în urma SUA, iar următoarele trei locuri revin unor puteri din Asia: China, Japonia și India. Turcia se află,în acest clasament, abia pe locul10. 

Locul 17 mondial: Polonia

O surpriză este însă prezența, în topul primelor 20 de puteri militare ale lumii, a unei țări est-europene: Polonia. Această țară este plasată pe locul 17, fiind urmată – din nou surprinzător – de Germania.

Capacitatea militară a Poloniei a crescut substanțial din momentul intrării în dotare a avioanelor de luptă F-16 Block 52, de fabricație americană. Polonia a cumpărat aeronave noi, superioare celor cumpărate de România din Portugalia și care, încă, nu au ajuns în România.

Citește și: Foto: În ciuda sancțiunilor, exporturile de arme ale Rusiei au crescut

Clasamentul primelor 20 de puteri militare a fost publicat la data de 29 septembrie de publicația Business Insider.

Cele mai puternice state din Europa sunt, conform acestui top, Franța (locul 6), Italia (locul 8), Marea Britanie (locul 9) și Turcia (locul 10).

Criteriile luate în calcul pentru realizarea clasamentului au fost numărul de militari în activitate, numărul de tancuri, numărul de avioane, numărul de elicoptere de atac, numărul de portavioane și numărul de submarine.

Raportul se bazează pe datele furnizate de Institutul SIPRI de la Stockholm. Potrivit acestor date, SUA sunt lider în domeniul armamentului convențional, având în dotare 13.900 de avioane, 920 de elicoptere de atac, 20 de portavioane și 72 de submarine.

SUA au cheltuit pentru Apărare, în anul 2014, 610 miliarde de dolari.

Clasamentul întocmit de Credit Suisse nu inventariază armamentul nuclear aflat în dotarea anumitor state. Totuși, luarea în calcul a focoaselor nucleare nu ar fi modificat substantial clasamentul. Potrivit datelor SIPRI, 90 la sută din armamentul nuclear al lumii este deținut de primele două mari puteri – SUA și Federația Rusă.

Totuși, dacă se ținea cont și de armamentul nuclear, în topul primelor 20 de țări ar fi putut figura, de exemplu, Coreea de Nord – stat care deține arma nucleară. De asemenea, Israelul, plasat doar pe locul 14, ar fi putut ocupa o poziție superioară.

Citește și: România alocă pentru Apărare mai puţini bani decât în anul 1989

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă