10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialSUA și China elimină taxele vamale la numeroase produse IT&C

SUA și China elimină taxele vamale la numeroase produse IT&C

Statele Unite ale Americii și China au stabilit eliminarea taxelor vamale pentru mai multe produse din domeniul IT&C. Produsele cu taxe eliminate vizează de la console de jocuri şi până la sisteme GPS.

Potrivit Mediafax, această înţelegere chinezo-americană ar putea "să contribuie la finalizarea rapidă" a negocierilor cu privire la extinderea unui acord încheiat în urmă cu 17 ani la Organizaţia Mondială a Comerţului, a anunţat preşedintele Barack Obama, aflat în vizită la Beijing la Summitul Asia-Pacific.

Acordul de la Geneva privind Tehnologia Informaţiei (ATI) – primul mare acord multilateral adoptat sub egida OMC cu scopul înlăturării barierelor vamale – a intrat în vigoare în 1997.

Negocieri pentru extinderea la noi game de produse şi tehnologii au început în 2012, dar au fost suspendate începând din noiembrie 2013 din cauza unor diferende între Beijing şi Washington.

China şi-a exprimat dorinţa de a-şi proteja industria producătoare de semiconductori, potrivit mai multor publicaţii financiare.

"Înţelegerea asupra unui acord bilateral" între primele două economii mondiale, avizată luni seara în cadrul Summitului Asia-Pacific, urmează "să deschidă calea către o reluare şi finalizare rapidă" a negocierilor cu privire la ATI, a dat asigurări preşedinţia americană într-un comunicat.

O extindere a ATI va conduce la "reducerea la zero a peste 200 de taxe vamale" şi ar putea creşte Produsul Intern Brut (PIB) mondial cu 190 de miliarde dolari pe an, a precizat Casa Albă, relatează sursa citată.

În opinia lui Michael Froman, Înaltul Reprezentant american pentru Comerţ, este vorba despre "un progres" care va antrena scutiri de taxe vamale în schimburile de bunuri din domeniul înaltei tehnologii între 54 de economii.

"Ultima dată când OMC s-a pus de acord pentru a suprima bariere vamale în domeniul tehnologiei informaţiei a fost în 1966, când o bună parte de a tehnologiei GPS şi gadgeturilor high-tech de care depind astăzi vieţile noastre de zi cu zi nu existau încă", a relevat Froman în faţa presei la Beijing.

Însă "din acel an, schimburile comerciale mondiale în produse de înaltă tehnologie au explodat, dar în pofida acestui boom" şi a progreselor din sector "nu s-a revizuit şi extins niciodată (gama de produse acoperită de) ATI", a deplâns oficialul american.

Potrivit termenilor aprobaţi luni de către Beijing şi Washington, echipamentele medicale, aparatele GPS, consolele de jocuri video, programele de calculator sau "semiconductorii de generaţie viitoare" fac parte dintre produsele pentru care taxele vamale vor fi suprimate, a anunţat Casa Albă.

Tranzacţiile cu bucurile vizate de aceste noi scutiri vamale reprezintă un total anual de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, potrivit autorităţilor americane.

Prin comparaţie, de la intrarea în vigoare a ATI, schimburile comerciale pe care le acoperă s-au triplat şi sunt evaluate în prezent la peste 4.000 de miliarde de dolari pe an.

"Lucrările APEC (Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific) au fost cele care au condus la adoptarea ATI", a amintit Obama, citat în comunicat, mai scrie Mediafax.

"Este, deci, deosebit de oportun să împărtăşim (în această săptămână, la Beijing) cu partenerii din APEC vestea că China şi Statele Unite au ajuns să se înţeleagă" asupra extinderii ATI, a continuat el.

Acest anunţ este făcut în contextul în care OMC se confruntă cu o criză gravă, în urma deciziei Indiei de a bloca ratificarea unui acord încheiat în decembrie în Indonezia de cei 160 de membri ai Organizaţiei.

Acest text, negociat timp de aproape zece ani, prevede îmbunătăţiri ale regulilor comerţului internaţional, în special proceduri vamale, însă India se teme că-i vor fi afectate subvenţiile agricole.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă