16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSUA și Coreea de Sud sunt gata să lovească preventiv Nordul....

SUA și Coreea de Sud sunt gata să lovească preventiv Nordul. Armatele sunt pe poziții, țintele au fost punctate

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, s-a declarat „onorat“ să îl întâlnească pe liderul regimului de la Phenian, în „circumstanțe clare“, însă nu întrevedea ca acestea să fie îndeplinite curând.

Kim Jong-Un a anunțat că un test nuclear poate avea loc oricând. Și există semne că se pregătește lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune, or un test nuclear, al șaselea.

Coreea de Nord a efectuat cinci teste nucleare în ultimii 11 ani, ceea ce demonstrează continuitatea și avansarea programului interzis de comunitatea internațională. Un nou test nuclear ar atrage riposta militară a Administraţiei Trump, ceea ce ar putea genera un conflict de amploare, implicând China, Coreea de Sud şi Japonia.

 

Avioane B-1B Lancer au survolat obiectivele

Phenianul a acuzat SUA că au adus Peninsula Coreea la un pas de un război nuclear, referindu-se la survolul a două bombardiere strategice B-1B Lancer, care ar fi desfășurat „un exercițiu de bombardament nuclear împotriva unor obiective majore“ de pe teritoriul său.

„Imperialiștii americani au o atitudine de gangsteri, s-au comportat extrem de nechibzuit în acțiunile lor pentru declanșarea unui război nuclear în Peninsula Coreea“, scrie agenția KCNA. Avioanele B-1B Lancer, decolate de la baza aeriană Andersen din Guam, au avut misiuni de antrenament alături de aeronave sud-coreene, cu scopul de a sprijini securitatea regională și pe aliații SUA din India-Asia-Pacific, conform comandamentului american PACAF.

Coreea de Nord a susținut marți că bombardierele au survolat peninsula coreeană la o zi după încheierea exercițiilor militare comune americano-sud-coreene, punctând obiectivele, și a avertizat că este gata să scufunde portavionul dintr-o singură lovitură. „Având o teacă prețioasă cu arme nucleare, urmărim îndeaproape manevrele militare ale inamicului, și suntem în pregătiri complete de luptă“, a transmis agenția KCNA

 

Japonia, prezentă cu un distrugător

Directorul CIA, Mike Pompeo, a efectuat o vizită neașteptată la sfârșitul săptămânii trecute în Coreea de Sud, unde s-a întâlnit cu Lee Byung-ho, șeful Serviciului Național de Informații al Coreii de Sud, și cu oficiali ai președinției. Împreună au evaluat capacitățile nucleare și balistice  ale statului comunist și situația internă a regimului lui Kim Jong-Un. Înaintea lui Pompeo, au fost la Seul vicepreședintele american, Mike Pence, și secretarul de Stat, Rex Tillerson, care a anunțat că un nou test balistic sau nuclear al Coreii de Nord va atrage riposta militară. Japonia a trimis  distrugătorul Izumo pentru a escorta grupul portavionului USS Carl Vinson, care a ajuns în Coreea de Sud, unde i s-a alăturat submarinul nuclear USS Michigan. Aceasta este prima misiune a Japoniei după intrarea în vigoare, anul trecut, a noii legislații ce permite armatei să-și extindă rolul în operațiuni externe.  

 

China cere retragerea sistemului antirachetă THAAD

Armata SUA a anunţat că sistemul antirachetă american THAAD, amplasat în Coreea de Sud, este operațional, capabil să intercepteze rachetele nord-coreene şi să apere statul sud-coreean. China a cerut marți retragerea imediată a THAAD. „Vom lua în mod ferm măsurile necesare pentru a ne apăra interesele“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang. Acesta a salutat însă declarația recentă a președintelui american conform căreia ar vrea să-l întâlnească pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un. „Am luat notă de declarațiile părții americane și de semnalele pozitive pe care le transmit. Prioritatea urgentă este de a lua măsuri pentru reducerea tensiunilor, iar una dintre măsurile eficiente este reluarea negocierilor de pace cu Coreea de Nord“, a subliniat Geng Shuang.

Cu armatele pe poziții de luptă, la un pas de declanșarea conflictului, diplomația cu un regim ce se crede „zeificat“ nu are cum să dea rezultate. Rămâne doar influența Chinei și a Rusiei de a presa Phenianul să renunțe la programele nuclear și balistic.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă