12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSUA și NATO trimit din nou soldați în estul Europei. Cum răspunde...

SUA și NATO trimit din nou soldați în estul Europei. Cum răspunde Rusia

Statele Unite și Alianța Atlantică reiau trimiterea de trupe și armament în estul Europei. La rândul ei, Rusia își sporește forțele din zona Mării Negre.

Misiunea de reasigurare a Flancului Estic nu se referă doar la țările membre NATO, ci și la state partenere, cum ar fi Ucraina și Georgia. Principalele forțe occidentale care se alătură trupelor statelor din estul Europei sunt cele americane, iar desfășurarea acestora deja a început.

La începutul lunii februarie 2016, Forțele Terestre americane (US Army) au desfășurat exercițiul Dragoon Shock. În cadrul acestuia, americanii au simulat o desfășurare rapidă în Polonia, iar de acolo în Lituania. Conform scenariului exercițiului, militarii americani trebuie să poată ajunge, în 96 de ore, într-o locație necunoscută, oriunde în Europa.

Tot în luna februarie, aviatori și luptători din forțele speciale americane au fost trimiși la Plovdiv (Bulgaria), unde au exersat debarcarea într-un teatru de război. Avioanele folosite au fost A-10 (de atac la sol) și MC-130 (pentru transportul grupurilor de comando).

După Bulgaria, militarii SUA au fost dislocați în zona baltică. La mijlocul lunii februarie, luptători din Forțele Terestre americane au ajuns în regiunile Paupliai (Lituania) și Adazi (Letonia).

Imediat după aceea, americanii au ajuns și la baza de antrenament de la Tapa, din Estonia, într-o misiune din cadrul Operațiunii Atlantic Resolve.

La sfârșitul lunii februarie, în regiunea Yavoriv (vestul Ucrainei) a început cea de-a doua rotație a Joint Multinational Training Group-Ukraine, JMTG-U (Grupul Multinațional de Antrenament Ucraina).

Misiunea JMTG-U este de a contribui la reforma pe termen lung și la profesionalizarea armatei Ucrainei, precum și de a crește capacitatea proprie de apărare a acestei țări. La JMTG-U participă SUA, Canada, Estonia, Lituania și Marea Britanie. Misiunea în Ucraina va dura șase luni.

Misiunea va fi însă reluată și în anii următori, scopul final fiind ca armata Ucrainei să devină complet interoperabilă cu NATO, până în anul 2020, a declarat Adam Loveless, comandantul adjunct al JMTG-U.

Cel mai amplu exercițiu programat, în anul 2016, de US Army în estul Europei este denumit Anakonda 16. El se va desfășura în perioada 7 – 17 iunie în Polonia. La exercițiu sunt așteptați peste 25.000 de oameni din 24 de state NATO și partenere, inclusiv din România.

În vara anului 2016, militari americani din Forțele Terestre vor participa la exercițiul Resolute Castle, din cadrul Operațiunii Atlantic Resolve. Anul trecut, acest exercițiu s-a organizat în poligonul Cincu din județul Brașov. În 2016, la exercițiu vor participa militari din SUA, România, Bulgaria și Estonia. SUA vor trimite în estul Europei, pentru această acțiune, geniști, polițiști militari, infanteriști, precum și membri ai Gărzii Naționale din statele Alabama, Mississippi și Tennessee.

Pentru a permite desfășurarea tuturor acestor antrenamente, SUA au livrat în Germania, acum câteva zile, cel mai mare transport de muniție trimis în Europa în ultimii zece ani.  Muniția va fi utilizată în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve și a exercițiului Anakonda 16.

Americanii sunt în plin proces de creștere a prezenței lor militare în Europa, atât din punctul de vedere al fondurilor alocate în anul fiscal 2016 – 2017, cât și din punctul de vedere al efectivelor și al armamentelor.

Acest obiectiv este socotit de SUA o prioritate, întrucât, după cum declara recent generalul Ben Hodges, comandantul US Army în Europa, „pe timpul Războiului Rece, aveam 300.000 de oameni pentru a descuraja URSS și a ne asigura aliații. Acum mai avem 30.000 de oameni”.

Nici NATO, nici SUA nu au publicat deocamdată lista completă a forțelor care vor fi trimise în estul Europei, pe parcursul întregului an 2016. De altfel, nici Rusia nu a anunțat ce acțiuni militare a planificat la frontierele Statelor Baltice, ale Ucrainei sau în zona Mării Negre.

Rusia continuă însă militarizarea regiunii. La sfârșitul anului 2015, două noi nave de luptă au intrat în dotarea Flotei Mării Negre, cu sediul la Sevastopol (Crimeea). Acestea sunt navele “Green Dol” și “ Serpukhov”, echipate cu noile rachete Kalibr-NK.

De asemenea, în februarie 2016, a fost organizat un exercițiu coordonat de Districtul Militar de Sud al Rusiei. Scenariul a urmărit căutarea de mine și de submarine în Marea Caspică și în Marea Neagră, cu participarea unor nave de căutare de mine precum și a aviației navale, a anunțat agenția de propagandă Sputnik News.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă