12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA şi TURCIA coordonează ofensiva asupra oraşului sirian Raqqa

SUA şi TURCIA coordonează ofensiva asupra oraşului sirian Raqqa

Statele Unite sunt în “strâns contact” cu Turcia pentru a coordona ofensiva asupra orașului Raqqa, bastion în Siria al grupării Stat Islamic (SI), a afirmat duminică la Amman emisarul american de lângă coaliția internațională împotriva SI, Brett McGurk, citat de AFP, preluată de Agerpres.

“Suntem în strâns contact (…) cu aliații noștri turci și din acest motiv șeful statului-major (american) interarme (Joseph Dunford) s-a aflat astăzi (duminică) la Ankara”, a declarat Brett McGurk, adăugând că SUA doresc ca ofensiva asupra orașului Raqqa să fie “cât mai coordonată posibil”.

“Suntem în contact permanent cu toți cei care intervin”, a adăugat oficialul american, recunoscând că situația este “complexă în Siria”.

Forțele Democrate Siriene (FDS), o alianță a luptătorilor kurzi, arabi și turkmeni susținută de Statele Unite, care desfășoară ofensiva pentru a elibera orașul Raqqa din mâinile jihadiștilor, a afirmat în cursul zilei că Washingtonul este de acord ca Turcia să nu joace niciun rol în această operațiune.

Turcia este îngrijorată din cauza ascensiunii FDS, dominată de miliția kurdă YPG pe care o consideră o organizație teroristă din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

“Sunt interese multiple și părți diferite, iar noi (…) acționăm constant pentru a ne asigura (…) că există un obiectiv comun împotriva Daech” (acronimul arab al SI), a subliniat Brett McGurk.

Cele mai citite

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă