12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA sunt responsabile de 85% dintre atacurile aeriene împotriva Statului Islamic

SUA sunt responsabile de 85% dintre atacurile aeriene împotriva Statului Islamic

SUA sunt responsabile de 85% dintre atacurile aeriene împotriva Statului Islamic începând din luna august, atunci când a început campania militară împotriva acestei organizații teroriste.

Potrivit Mediafax, partenerii arabi ai coaliţiei împotriva SI conduse de către Statele Unite au efectuat 56 dintre cele 393 de atacuri aeriene în Siria, în timp ce partenerii occidentali ai americanilor au efectuat 70 din cele peste 470 de raiduri aeriene în Irak, a precizat colonelul Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Comandamentului american însărcinat cu Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (CENTCOM).

Preşedintele american Barack Obama şi administraţia sa subliniază frecvent importanţa crucială a partenerilor din această coaliţie, mai ales a celor patru ţări arabe – Iordania, Bahrain, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Arabia Saudită – însă datele arată că Statele Unite poartă responsabilitatea şi greutatea Operaţiunii "Hotărâre Absolută".

De la începutul raidurilor aeriene împotriva SI, pe 8 august în Irak şi 23 septembrie în Siria, coaliţia a efectuat aproximativ 9.020 de zboruri, dintre care mii au fost consacrate aprovizionării sau reperării, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către armata americană.

Aceste misiuni au fost, de asemenea, asigurate în mare majoritate de către aviaţia americană, au precizat reprezentanţi ai Pentagonului.

În ultimele trei luni, coaliţia a largat aproximativ 2.400 de bombe şi rachete, în cele peste 800 de atacuri aeriene.
Această campanie aeriană are ca scop să contracareze înaintarea jihadiştilor din cadrul SI, care au proclamat un califat în zona de frontieră dintre Irak şi Siria, după ce au cucerit largi portţiuni din teritoriile celor două ţări.

Diverse grupuri independente nu avansează date precise despre numărul civililor ucişi în aceste operaţiuni. CENTCOM afirmă că nu a putut să confirme moartea vreunui civil, mai scrie Mediafax.

Arabia Saudită, EAU, Iordania şi Bahrain acordă o susţinere puternică americanilor în Siria, în timp ce Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Olanda şi Marea Britanie cooperează în atacurile aeriene americane asupra unor poziţii deţinute de către SI în Irak.

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă