11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialSUA trimit tancuri de mare putere în Afganistan pentru prima dată de...

SUA trimit tancuri de mare putere în Afganistan pentru prima dată de la începerea conflictului

Statele Unite au decis trimiterea unei unităţi de tancuri de mare putere în Afganistan, pentru prima dată de la iniţierea conflictului, anunţă oficiali militari americani, în ceea ce pare a fi o schimbare a tacticilor folosite contra insurgenţilor talibani, scrie Washington Post, citat de Mediafax.

Trimiterea tancurilor de tip M1 Abrams, care vor fi utilizate de militarii americani în sud-vestul Afganistanului, va permite atacarea insurgenţilor de la distanţe mai mari. Acest tip de tanc, cu greutatea de 68 de tone şi propulsat de un motor similar cu cel al unui avion, este echipat cu un tun având calibrul de 120 de milimetri, care poate distruge o clădire de la peste 1,5 kilometri distanţă.

În pofida strategiei care prevede protejarea civililor afgani, statistici oferite de comandamentul ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) arată că, în ultimele două luni, operaţiunile trupelor americane din Afganistan s-au intensificat.

Un oficial american a precizat că tancurile vor fi utilizate iniţial în provincia Helmand, unde trupele americane sunt implicate în confruntări cu celule ale talibanilor dotate cu arme automate, cu lansatoare de grenade şi dispozitive explozive artizanale. Iniţial vor fi trimise 16 tancuri M1 Abrams, dar numărul acestora ar putea fi suplimentat în funcţie de necesităţi.

“Tancurile îţi oferă protecţie imediată şi mobilitate pentru a aborda o ameninţare care este dincolo de raza de acţiune a armelor automate montate pe restul vehiculelor blindate ale armatei americane”, explică David Johnson, analist la Rand Corporation.

Cele mai citite

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...

Companiile chinezești câștigă mai multe licitații pentru explorarea petrolului și gazelor din Irak

Companiile din China au câștigat încă cinci oferte pentru explorarea zăcămintelor de petrol și gaze din Irak, a declarat duminică ministrul irakian al petrolului,...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă