12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA va amplasa un scut de apărare antirachetă în Coreea de Sud....

SUA va amplasa un scut de apărare antirachetă în Coreea de Sud. Cum răspund Rusia și China

Statele Unite și Coreea de Sud au anunțat, vineri, că au ajuns la un acord privind instalarea unui scut antirachetă pe teritoriul sud-coreean, ca reacție la creșterea amenințărilor din partea Coreei de Nord. China și Rusia atrag atenția că măsurile ar putea afecta echilibrul în regiune, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Pe baza acestor consultări, Coreea de Sud şi SUA au decis împreună să desfăşoare THAAD ca măsură de apărare pentru a asigura securitatea Coreii de Sud a şi poporului său”, au anunțat ministerele Apărării celor două state, într-un comunicat de presă comun. 

Comunicatul nu face precizări asupra datei desfăşurării sistemului antirachetă şi adaugă că cele două ţări sunt în stadiul final pentru alegerea locului în care va fi amplasat acesta. 

Cei doi aliaţi au început să discute despre desfăşurarea sistemului avansat THAAD, în luna februarie, la scurt timp după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune. Sistemul THAAD lansează rachete concepute pentru a intercepta şi distruge rachete balistice atunci când acestea se află încă în afara atmosferei sau când ele tocmai au intrat în ea, în timpul ultimei lor faze de zbor. 

Acest proiect nu este pe placul Rusiei și Chinei, care reproşează Statelor Unite că vor să facă o demonstraţie de forţă în regiune. Astfel, China a atras atenția că amplasarea scutului antirachetă va afecta „grav” interesele strategice și securitatea în Asia de Nord-Est.

Astfel, Ministerul de Externe chinez a precizat că Beijingul îşi „exprimă puternica dezaprobare şi ferma sa opoziţie” faţă de aceasta.

Beijingul argumentează, între altele, că un sistem antirachetă ar putea provoca o cursă a înarmărilor în regiune. 

„China cere ferm SUA şi Coreii de Sud să sisteze operaţiunea de desfăşurare a sistemului antirachetă”, a subliniat Ministerul de Externe chinez vineri, estimând că THAAD „nu va ajuta la realizarea denuclearizării Peninsulei Coreene”. 

Beijingul, cel mai apropiat susţinător diplomatic al Coreii de Nord, a cerut de mai multe ori reluarea convorbirilor asupra programului nuclear nord-coreean, subliniind că sancţiunile nu constituie un scop în sine.

Totodată, Ministerul rus de Externe a avertizat că instalarea unui scut antirachetă american în Coreea de Sud ar „afecta echilibrul în regiune” şi ar putea avea „consecinţe ireparabile”, potrivit AFP şi TASS. 

„Acest sistem de apărare antirachetă tinde să afecteze echilibrul în regiune. Sperăm că partenerii noştri vor evita să efectueze acţiuni care ar putea avea consecinţe ireparabile 9…) Astfel de acţiuni, oricare ar fi justificările lor, au impact negativ asupra stabilităţii strategice globale, de care Washingtonul susţine că este ataşat. Ele conţin ameninţarea unei agravări a tensiunilor şi vor crea noi dificultăţi în rezolvarea problemelor în Peninsula Coreeană, inclusiv în denuclearizarea ei”, a precizat MAE rus 

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă