10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA vizează distrugerea surselor finanţării Statului Islamic

SUA vizează distrugerea surselor finanţării Statului Islamic

Extremiştii SI au lansat tiruri cu artilerie grea spre frontiera turcă, la nord de Kobane, dar loviturile aeriene lansate de coaliţia internaţională condusă de americani – 22 vineri şi sâmbătă – au permis echilibrarea forţelor între jihadiştii supra-înarmaţi şi kurzi. După o lună de bombardamente intense şi luptă crâncenă în teren liniile frontului se mişcă, combatanţii kurzi au reuşit să respingă jihadiştii. Drapelul negru al acestora, plantat pe colina Tel Shair a fost dat jos şi această poziţie strategică de unde forţele SI trăgeau asupra Kobane a revenit sub control kurd. Potrivit PYD – principalul partid din Kurdistanul sirian, reuşita a fost posibilă datorită armamentului furnizat zilele trecute de combatanţii kurzi irakieni, peshmerghas,  care au încredinţat aviaţiei americane misiunea de a paraşuta armament deasupra oraşului Kobane.

Mult mai slab înarmate şi mai puţin numeroase decât jihadiştii, forţele kurde, care rezistă asalturilor acestora, vor primi săptămâna aceasta ajutorul a zeci de peshmergas, circa 200, potrivit purtătorului de cuvânt al Kurdistanului irakian. Ei trebuie să tranziteze Turcia, care a autorizat trecerea lor spre Kobane, dar Ankara  refuză în continuare să lase trecerea pentru kurzi de altă naţionalitate pentru a ajuta militar miliţiile kurde siriene, pe care le asimilează „teroriştilor“, legaţi de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a dus o gherilă contra autorităţilor turce din 1984.

În Irak, forţele coaliţiei au distrus un arsenal şi un centru de antrenament jihadist în regiunea Kirkuk, în cursul unui raid masiv. Loviturile aeriene au permis distrugerea clădirilor în care SI îşi fabricau capcanele, bombele, armele pentru atacarea forţelor irakiene, potrivit şefului Statului Major al armatelor franceze, Pierre de Villiers.

Tăierea resurselor financiare

SUA au în vedere bombardarea conductelor de petrol în Siria pentru a încerca tăierea enormelor profituri făcute de Statul Islamic din exploatarea câmpurilor petroliere capturate. Se estimează că teroriştii islamişti extremişti obţin peste 800 milioane dolari anual prin vânzarea petrolului, circa 2 milioane dolari pe zi. Oprirea SI de a vinde carburant este una din principalele preocupări ale SUA şi loviturile aeriene sunt o opţiune viabilă, a declarat Julieta Valls Noyes, secretar adjunct pentru afaceri europene şi eurasiene în cursul unei vizite la Londra.

Statul Islamic a fost descris de responsabili occidentali ca grupul terorist cel mai bogat din istorie, seifurile de bani reprezentând un factor-cheie în campania militară care i-a permis să-şi „croiască“ un califat peste Siria şi Irak. Grupul a furat peste 430 milioane dolari de la Banca Centrală din Mossul după ce a cucerit oraşul în iunie. Între timp, veniturile din vânzările de petrol au permis teroriştilor să îşi crească puterea şi influenţa. SI a vândut o parte a combustibililor din instalaţiile regimului de la Damasc căzute în mâinile lor, iar livrările au fost trimise în Turcia pentru piaţa neagră, motiv pentru care preşedintele turc, Erdogan, este acuzat că închide ochii la tranzacţiile ilicite. Coaliţia condusă de americani a efectuat deja un număr limitat de lovituri aeriene asupra rafinăriilor capturate de jihadişti cu scopul perturbării circulaţiei convoaielor SI.

Acum, potrivit Julietei Noyes, Washingtonul este decis să combată finanţarea „acestei organizaţii barbare“. „Avem nevoie să degradăm capacităţile sale şi în final să le distrugem“. Măsurile cuprind şi urmărirea pistei banilor şi impunerea de sancţiuni întreprinderilor şi organizaţiilor de stat care au cumpărat petrolul furnizat de extremişti.

În urmă cu 3 luni, SI a capturat câmpul petrolier al-Omar, cel mai mare din Siria, cu o capacitate de 75.000 barili pe zi şi în pofida loviturilor aeriene, ei au obţinut câştiguri substanţiale la Deir Ezzour, o provincie bogată în petrol. Vânzările de petrol ale SI se fac în principal cu camioane pe drumuri de contrabandă prin frontiera turcă, arată cabinetul american IHS. „Petrolul alimentează maşina de război a SI, în special vehiculele sale militare, vitale pentru mişcarea trupelor şi capacităţilor de luptă“ şi „finanţează direct numeroase activităţi“ ale grupului.

„Botezul“ operaţiunii

Armata americană efectuează lovituri aeriene contra poziţiilor deţinute de SI din 8 august în Irak şi apoi în Siria, dar până acum această nouă operaţiune militară nu avea un nume, în timp ce alte ţări din coaliţia contra SI şi-au botezat misiunile – Chammal pentru Franţa, Shader pentru Marea Britanie sau Desert Falcon pentru Belgia.

Poate că denumirea unei operaţiuni pare inutilă, dar pentru militarii care participă este necesară pentru statele de serviciu şi eventualele decoraţii pe care le pot pretinde. În urmă cu două  săptămâni, presa americană preciza că a fost propus numele „Inherent Resolve“ (Determinare absolută) pentru operaţiunea anti-SI, dar a fost respinsă de Pentagon din motive necunoscute. În final, această denumire a fost reţinută. „Numele operaţiunii este Inherent Resolve“ a anunţat la 15 octombrie colonelul Ed Thomas, purtător de cuvânt al generalului Martin Dempsey, şeful Statului Major  interarme american.   

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă