16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA vor ajuta Libia împotriva jihadiştilor, dar numai cu asistenţă tehnică şi...

SUA vor ajuta Libia împotriva jihadiştilor, dar numai cu asistenţă tehnică şi fără trupe terestre

Preşedintele american Barack Obama a exclus vineri posibilitatea trimiterii unor trupe terestre pentru a sprijini noul guvern libian, în schimb SUA ar putea să colaboreze cu acesta inclusiv acordându-i asistenţă tehnică militară pentru a preveni avansul grupării jihadiste Statul Islamic, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres

La finalul unei reuniuni avute la Londra cu premierul britanic David Cameon, Obama a declarat că atât SUA cât şi Marea Britanie se angajează faţă de noua administraţie de la Tripoli să o ajute pentru a asigura frontierele Libiei, oferindu-i asistenţă militară ce ar consta în consiliere şi programe de instrucţie pentru armată. ‘Nu există planuri pentru trimiterea de trupe de infanterie în Libia. Nu cred că ar fi necesar şi nici oportun pentru acest nou guvern (…) Ce putem face este să îi oferim asistenţă tehnică’, a indicat Obama. 

El s-a arătat preocupat în special de gruparea jihadistă Statul Islamic, care în timp ce a pierdut teren în Siria şi Irak a profitat de anarhia din Libia pentru a-şi găsi acolo refugiu, mai ales în zona oraşului Sirta. 

‘Colaborăm atât cu guvernul libian cât şi cu mulţi dintre partenerii noştri internaţionali pentru a ne asigura că primim informaţiile de care avem nevoie pentru a acţiona în aşa fel încât să evităm ca Statul Islamic să-şi creeze un alt centru de unde să lanseze atacuri în Europa şi SUA’, a mai declarat liderul de la Casa Albă. 

La rândul său, premierul Cameron a declarat că ‘fără nicio îndoială situaţia din Libia reprezintă un risc major’, dar a apreciat că se va putea lucra cu actualul guvern de uniune naţională instalat la Tripoli. 

Anterior şi ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a declarat că guvernul de la Londra este dispus să ofere asistenţă tehnică executivului libian, dar a exclus de asemenea posibilitatea trimiterii unor trupe terestre. 

Tripoli a fost cucerit în anul 2014 de coaliţia de miliţii islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a instalat propriul executiv şi a păstrat legislativul ce ar fi trebuit să-şi încheie activitatea după alegerile din luna iunie a aceluiaşi an, iar executivul şi legislativul recunoscute pe plan internaţional s-au refugiat în estul extrem al ţării. Între timp, unităţi fidele executivului legitim au preluat parţial controlul capitalei. 

Aceste forţe politice au acceptat la sfâşitul anului trecut, sub presiunea comunităţii internaţionale, un guvern de uniune naţională care a fost instalat cu ajutorul ONU pe 30 martie. Dar situaţia continuă să fie confuză, întrucât acest executiv nu controlează pe plan militar situaţia în ţară, iar numeroase facţiuni politico-militare continuă să-i conteste legitimitatea. 

Situaţia din Libia prezintă un interes deosebit şi pentru Uniunea Europeană, întrucât această ţară a devenit placa turnantă a imigraţiei ilegale africane către Europa. Conform unor responsabili comunitari, în Libia s-ar afla în prezent sute de mii de migranţi veniţi din statele Africii sub-sahariene cu intenţia de a pleca mai departe către ţările vest-europene. 

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă