12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialSUA vor să înlocuiască soldații din peninsula Sinai cu drone

SUA vor să înlocuiască soldații din peninsula Sinai cu drone

Pentagonul a anunţat că doreşte să reducă numărul soldaţilor americani angajaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii în peninsula egipteană Sinai pentru a-i înlocui cu drone, în special din cauza ameninţării grupării Statul Islamic, scrie AFP citată de Agerpres.

Aproximativ 700 de membri ai forţelor americane participă la o misiune de menţinere a păcii sub egida Naţiunilor Unite, înfiinţată pe baza Tratatului de pace israeliano-egiptean semnat în 1979 după Acordurile de la Camp David. 

Misiunea, compusă în total din circa 1.700 de soldaţi, a rămas destul de discretă de la înfiinţare, dar mai multe atacuri ale jihadiştilor din SI comise în ultimele luni au plasat aceste trupe în stare de alertă. 

În septembrie, explozia unei bombe artizanale, amplasată pe un drum care duce spre baza lor, a rănit şase Căşti Albastre, printre care patru americani. 

Pentagonul rămâne “pe deplin angajat” în misiunea Forţei multinaţionale de observatori (FMO), însă intenţionează să utilizeze drone şi alte mijloace tehnologice pentru a efectua misiuni mai riscante, a afirmat, marți, purtătorul de cuvânt Jeff Davis. 

“Nu cred că a vorbit cineva despre vreo retragere masivă. Vom analiza numărul persoanelor pe care le avem la faţa locului şi dacă anumite funcţiuni pot fi automatizate”, a explicat el. 

În această privinţă, a adăugat purtătorul de cuvânt, secretarul Apărării, Ashton Carter, şi alţi oficiali americani au angajat “discuţii oficiale” cu Israelul şi Egiptul. 

De asemenea, administraţia de la Washington intenţionează să retragă o parte din aceste trupe, staţionate în apropiere de Fâşia Gaza, pentru a le transfera la o bază situată mai spre sudul peninsulei. 

Unii dintre jihadiştii care operează în Sinaiul egiptean au jurat fidelitate în noiembrie 2014 grupării Statul Islamic, care îşi exercită controlul asupra unor regiuni din Siria şi Irak. 

Egiptul face faţă unei insurecţii a grupărilor jihadiste înarmate în Peninsula Sinai de la destituirea în 2013 a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă